Tannlegeforeninger, tannlærebokforfattere og tannbørsteprodusenter er langt fra enige om hvordan du bør pusse tennene. (Foto: Ilya Andriyanov / Shutterstock / NTB scanpix)
Full forvirring om tannpuss
Å pusse tenner er vel ikke noen vitenskap, tenker du kanskje. Å jo da! Spørsmålet er bare hvilken ekspert du bør lytte til.
Foran baderomspeilet om kvelden med tannbørsten i hendene, gjør du antakelig som du pleier. Du pusser i vei.
Men pusser du riktig?
Da forskning.no kikket nærmere på hvilke råd ekspertene på området gir oss om tannpuss, ble ikke forvirringen mindre.
Fluor morgen og kveld
For å begynne med det aller viktigste: Puss tennene!
Vil du beholde tanngarden din i brukbar stand, bør du avgjort børste den.
Bruk fluortannpasta og puss helst både morgen (etter frokost) og kveld. Som en ekstrabonus antyder nyere forskning at god hygiene i munnhulen også kan redde deg fra hjertelidelser og leddgikt.
Men lurer du på hvilken teknikk du bør bruke for å pusse tennene smartest mulig, så ikke forvent at denne artikkelen skal deg noe svar.
Den gjør deg nok heller mer forvirret.
Overraskede forskere
Da de to britiske forskerne John Wainwright og Aubrey Sheiham ville finne den beste metoden for å pusse tennene, kikket de nærmere på hva slags råd pasienter får av tannpleiere, tannleger og de profesjonelle foreningene deres om hvordan du helst bør pusse tennene.
Forskerne ble mildt sagt overrasket.
«Det later ikke til å finnes noen form for enighet hos profesjonelle organer om hva som er den beste metoden å pusse tenner,» konkluderer Wainwright og Sheiham i en artikkel i forskningstidsskriftet British Dental Journal.
Spriker i alle retninger
Anbefalingene spriker i alle himmelretninger: horisontale bevegelser, sirkelbevegelser, forsiktige bevegelser og vertikale bevegelser. Vinklet eller ikke-vinklet tannbørstehode. Korte og lange tannpusser.Spesielt store forskjeller fant de i anbefalingene for barn.
Tannbørste-rådene spriker altså i omtrent like mange retninger som det er mulig å holde tannbørsten i munnen. Svarene er forskjellige enten du spør tannlegeforeninger, tannbørsteprodusenter eller slår opp i lærebøker for studenter på tannlegestudier eller tannpleierutdanninger.
Folk har all grunn til å være forvirret om hvordan de bør pusse tennene, konkluderer forskerne Wainwright og Sheiham.
Annonse
Fem ulike teknikker
De britiske forskerne undersøkte rådene fra tannlegeforeninger i flere land, inkludert Den norske tannlegeforening.
De undersøkte råd fra produsenter av både tannbørster og tannpasta. I tillegg studerte de ti lærebøker i tannhelse for å se hva disse ga av gode råd om pussing.
For det manglet ikke på råd. De britiske forskerne fant hele 58 ulike anbefalinger om tannpuss.
Fordelt på de mest kjente tannpuss-teknikkene fordelte rådene seg omtrent slik:
Du bør holde på leeenge med tannbørsten inne i munnen, mener noen.
Annonse
Av 42 anbefalinger om lengde som de britiske forskerne fant, sier over halvparten at du bør holde på i to minutter. En tredjedel av dem mener du bør holde på enda lengre.
Det store spriket i råd om hvordan folk skal pusse tennene, bør vekke bekymring både blant tannhelsemyndigheter og profesjonelle på området, mener de britiske forskerne.
Tannpuss er jo en viktig del av folks helse.
Hvordan kan det da ha seg at de som er profesjonelle på området, åpenbart ikke har noen form for sikker kunnskap om hva som er riktig å gjøre når du står der på badet og skal foreta noe så dagligdags som å pusse tenner.
De britiske forskerne antyder selv et svar: Det er oppsiktsvekkende vanskelig å finne god forskning på hva som er riktig tannpuss.
Dermed er det fritt fram for synsing.
Størst er spriket i råd om tannpuss om du spør tannlegeforeningene i ulike land, fant forskerne. Tannlegeforeningene er tannlegenes egne profesjonelle organisasjoner.
Omtrent tilsvarende stort er spriket i anbefalinger om tannpuss dersom du leser lærebøker i tannhelsefag.
Tre råd om tannpuss
Annonse
Finnes det da noen gode råd om hvordan du bør eller ikke bør pusse tennene?
Du kan jo prøve disse:
Begynn i et hjørne og puss deg grundig gjennom hele munnen. Pass på at ingen flater blir glemt.
Gi tunga en liten puss også. Oppå den sitter det massevis av bakterier.
Ikke skyll munnen med vann etter tannpussen. Da mister du fluoren. Nøy deg med å spytte ut tannpastaen.
Viktig å ikke skylle vekk fluoren
Når forskning.no kontakter tannekspertisen ved Institutt for klinisk odontologi på Universitetet i Oslo, får vi ikke tak i noen som vil anbefale en tannpusse-metode framfor noen annen.
Flere forskere vil ikke snakke med oss i det hele tatt, til en bakgrunnslyd av måkeskrik og sommer. Til sist får vi tak i professorene Anne Skaare og Alix Young Vik.
– Det aller viktigste når du pusser tennene er at du får bort bakteriebelegget som setter seg i overgangen mellom tannkjøttet og tennene, sier Anne Skaare. Hun advarer mot å pusse for hardt og anbefaler deg å kjøpe en myk tannbørste.
– Mellom tennene kommer du uansett ikke til med tannbørsten, derfor anbefaler vi tanntråd. Voksne kan gjerne bruke tannstikkere.
Kollega og professor Alix Young Vik vil heller ikke anbefale noe spesiell teknikk. Tannpuss-bevegelsene hun foreslår minner likevel mye om Bass-teknikken.
– Ha cirka 45 graders vinkel på tannbørstehodet. Rett tannbørsten mot overgangen mellom tannkjøtt og tann. Tenk deg gjerne at du pusser en og en tann i små sirkelbevegelser.
Vik er også tydelig på at du ikke bør bruke den gammeldagse skrubbe-teknikken når du pusser tenner.
Hun slutter seg til Skaare sin anbefaling om å kjøpe en myk tannbørste. Du bør heller ikke kjøpe den aller billigste børsten, oppfordrer Vik.
– Så er det viktig at du ikke skyller med vann etter tannpussen. Da mister du effekten av fluoret i tannpastaen.
Annonse
Referanse:
J. Wainwright og A. Sheiham: «An analysis of methods of toothbrushing recommended by dental associations, toothpaste and toothbrush companies and in dental texts», British Dental Journal, 2014. Artikkelen