Tar du deg et glass vin selv om magen har begynt å vokse? Du er ikke alene. En norsk studie viser at hele 40 prosent fortsetter å drikke noe i svangerskapet. Spørsmålet er om det er noen særlig god idé.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
- Selv små mengder alkohol kan gi mindre heldig utvikling av fosteret under svangerskapet, sier dr. med. Astrid Alvik. - Dette viser dyreforsøk og forsøk på cellenivå, i tillegg til noen studier på mennesker.
Alvik er derfor bekymret over funnene i doktorgradsavhandlingen sin, hvor hun undersøkte drikkevanene til 1749 Oslo-kvinner før, under og etter svangerskapet.
Selv om nesten alle reduserte alkoholforbruket sitt betydelig når de ble gravide, var det fortsatt 40 prosent som ikke ble totalavholdende. Av dem som drakk mer enn sju alkoholenheter (en enhet = et glass vin eller øl eller en drink) per uke før de ble gravide, var det hele tre av fire som ikke ble totalavholdende.
Reduserer først etter testen
Endringene i alkoholforbruket kom først når kvinnene skjønte at de var gravide. Det gjaldt også de kvinnene som hadde planlagt å bli gravid, noe som viste seg å gjelde 78 prosent av kvinnene.
Å ha vært full før man visste at man var gravid, er heller ikke uvanlig.
60 prosent rapporterte at de hadde drukket fem glass eller mer ved minst én gang de siste månedene før svangerskapet, mens 25 prosent meldte at de hadde gjort det samme i løpet av de første seks ukene i svangerskapet.
Lærevansker og rusproblemer
- Forskningsresultater viser at hjerneutviklingen til fosteret kan skades allerede før kvinnene vet at de er gravide. Når en fjerdedel sier de har inntatt 5 enheter/ glass alkohol eller mer minst én gang tidlig i graviditeten, er dette grunn til bekymring. Det betyr at hvert fjerde foster kan stå i fare for å få en subobtimal utvikling, sier Alvik.
Undersøkelser har vist at det er økt sjanse for lærevansker og mental helse problemer som rus og personlighetsforstyrrelser etter slikt inntak.
Alkohol farligere enn nikotin og heroin
Nikotin er også skadelig for fosteret, og Alviks undersøkelse viste at en tredjedel av de som røykte når de ble gravide, fremdeles gjorde det ved slutten av svangerskapet.
Før svangerskapet røkte 37 prosent av kvinnene, og 25 prosent daglig. Dette ble redusert til 12 prosent i slutten av svangerskapet, og til sju prosent for den daglige røykingen. Et halvt år etter fødselen røkte imidlertid 18 prosent igjen, mens 9 prosent røykte daglig.
- Men verken nikotin, heroin eller kokain er like farlig for fosteret på lang sikt som alkohol, ifølge Alvik.
- Abstinensene etter narkotiske stoffer kan være svært ille for fosteret når det blir født, men går over. Flere alkoholskader er derimot irreversible. Alkohol er dermed det stoffet som er farligst for fosteret, etter det vi vet per i dag.
Bør ikke drikke en dråpe
- Kvinner bør derfor være totalavholdende under graviditet, og alkoholbruken bør endres ved planlegging av graviditet, understreker Alvik.
Annonse
Kvinnene vet at alkohol er skadelig, men ikke hvor skadelig det er.
- 95 prosent av kvinnene i materialet mitt svarte at det var viktig å endre drikkevanene sine på grunn av fosteret, men jeg er ganske sikker på at de ikke vet hvor skadelig det er. Mange tror nok at avhold fra alkohol er ett av mange råd. Men dette rådet har vi etter hvert mye forskningsmessig basis for, sier Alvik.
Alkokutt-kampanje
Dette skal Sosial- og helsedepartementet nå gjøre noe med. I disse dager starter de kampanjen “Alkoholfritt svangerskap” med et klart råd til gravide om helt å kutte alkoholbruken. Kampanjen informerer om at selv små mengder alkohol kan være uheldig for barnet.
I flere EU-land har man kjørt slike kampanjer en stund, blant annen i Frankrike hvor man har merket alkoholholdige flasker med advarsler til gravide. Nå er altså Norge kommet etter.
Det er Astrid Alvik glad for.
Moralisme?
Professor i sosialmedisin Per Fugelli derimot mener en slik fy-kampanje om totalavhold vil virke mot sin hensikt.
- Nå må vi ikke gå inn i et sikkerhetshysteri og gi norske kvinner dårlig samvittighet. Graviditeten er en svært sårbar periode for kvinnen. Visst skal vi gi skikkelig informasjon om alkohol, men alle vet at ett glass er helt ufarlig. Nyt sjampanjeglasset! sier Fugelli til TV2.
- Jeg vet ikke om noen som kan mye om dette feltet som ville tørre å gi samme råd til gravide som Per Fugelli, kommenterer Alvik.
- Men jeg er helt enig i at det ligger en stor utfordring i det å informere kvinnene om dette uten å skremme de gravide eller gi dem dårlig samvittighet.
- Det er viktig å opplyse om at “økt sjanse for mindre heldig utviking” er noe annet enn “at de får mindre heldig utvikling”, sier Alvik.
Annonse
Mer informasjon:
Astrid Alvik: Alcohol use before, during and after pregnancy; A population based study in Oslo, Norway, Universitetet i Oslo, 2007.