En innbygger i New Zealand filmet det han så da høyvannet trakk seg tilbake.

Tusenvis av blåskjell døde av varme på strand i New Zealand

En newzealander fant hauger av døde muslinger på stranda. Det har vært veldig varmt nord i landet de siste ukene, og blåskjellene ble bokstavelig talt bakt i skjellene sine, sier ekspert.

Brandon Ferguson bor i nærheten av Maunganui Bluff Beach i New Zealand. For noen dager siden dro han til stranda med venner og familie for å fiske og finne sjømat slik de pleier.

- Vi ventet på at tidevannet skulle snu, slik at vi kunne samle skjell, forteller han til Business Insider.

Men når vannet trakk seg tilbake, var alt de kunne se tusenvis av tomme, åpne skjell og døde blåskjell over hele stranda. Noen hadde fremdeles innmaten i skjellet, andre fløt rundt i vannet.

- Det luktet som død, rotten sjømat, sier Ferguson.

Han tror det må ha vært over 500 000 skjell som lå strødd ut over kystlinjen.

Han mener høye temperaturer har skyld i massedøden, og kaller hendelsen for hjerteskjærende.

Ferguson delte en video på Facebook av synet i håp om at det globale samfunnet vil legge merke til klimaendringene som skjer «rett utenfor dørstokken», sa han til avisa.

- Jeg er redd for hva den neste generasjonen vil gå glipp av. Det er det som gjør meg mest vondt.

Varmestress

Andrew Jeffs, marinbiolog ved University of Auckland, støtter Ferguson i at skjellene mest sannsynlig døde av varmestress.

- Vi har hatt en usedvanlig varm og solrik periode denne tiden av året, og skjellene har bokstavelig talt blitt bakt i deres eget skjell av solen, skriver Andrew Jeffs på epost til forskning.no.

- De er temmelig hardføre, men etter flere dager med overoppheting så klarer de ikke lenger å takle det og dør.

Han forteller at det nå er tatt prøver som vil bli analysert for å avdekke om det kan være en annen forklaring på hendelsen, slik som et sykdomsutbrudd.

- Men det fremstår som veldig usannsynlig med tanke på timingen på massedøden.

Blåskjellene er av typen green-lipped mussels som også kalles det newzealandske grønnleppede blåskjellet.

Skjell åpner seg når de dør.

Tørke nord i landet

I de nordlige regionene av New Zealand har det vært svært varmt og tørkeforhold de siste ukene og månedene. Perioden kommer etter en vinter med uvanlig lite nedbør.

11. februar erklærte regjeringen i New Zealand tørke i Northland og deler av Auckland, skrev avisa The New Zealand Herald. I noen områder i Auckland har det ikke regnet på over 40 dager. Det er ny rekord siden 2013, da det ikke falt regn på 39 dager.

Tørken har gjort det vanskelig for bønder å skaffe nok fôr til dyra og New Zealands berømte kiwi-fugler sliter med å finne vann i varmen, skriver The Guardian.

Også livet ved kysten er sårbare for høye temperaturer og hetebølger.

Ifølge en rapport fra New Zealands regjering som kom ut i fjor, har vannet langs kysten av landet blitt i gjennomsnitt 0,2 grader varmere hvert av de siste tiårene.

- New Zealands sjøer er som en gigantisk svamp mot effektene av klimaendringer. Våre sjøer tar sannsynligvis opp mer karbondioksid enn våre skoger. Men det er grenser for hvor mye de og livet i dem kan tåle, disse grensene er ikke kjente enda, sa Vicky Robertson ved det newzealandske miljødepartementet.

Ikke vanlig

De døde blåskjellene er et resultat av lavt tidevann i en periode på dagen hvor sola steiker som verst, forklarer marinbiolog Andrew Jeffs.

- Da blir skjellene direkte utsatt for sollys og varme forhold hvis det er en solrik dag med lite skydekke, sier han til forskning.no.

– Er massedød av muslinger en vanlig hendelse i New Zealand?

- Det er ikke vanlig i det hele tatt. Jeg har forsket på økosystemer langs kysten i 25 år, og jeg har bare sett dette to ganger - nå nylig, og på samme tiden av året for to år siden, da vi hadde en marin hetebølge i New Zealand.

Forrige gang så Jeffs det som skjedde med egne øyne da han jobbet med skjell-klynger ved kysten.

- Den første dagen gapte de med skjellene sine for å prøve å kjøle seg ned fra solvarmen. Den andre dagen hadde noen skjell dødd og begynte å lukte mens de råtnet. Den tredje dagen var nesten hele alle skjellene døde og råtne, og lukten var skrekkelig. Etter to uker lå det bare igjen hauger med frittliggende skall.

En lignende hendelse fant sted i California i juni i fjor. Da tok en rekordvarm hetebølge livet av tusenvis av skjell langs kysten av delstaten, skrev The Guardian.

- Bekymringsfullt

Hendelsene er bekymringsfulle sier Jeffs.

- Klimaet vårt endrer seg raskt, og det er mer i vente. Det meste av verdens ekstra varme blir absorbert av havene. Marine organismer blir allerede sterkt påvirket av at vi endrer klimaet.

Blåskjellene er viktige i New Zealands kyst-økosystemer, og det er en fare for at de ikke tåler fremtidige høye temperaturer, ifølge forskeren.

Også Ferguson, som filmet blåskjellene, er bekymret for hva som vil skje med livet langs kysten i møte med klimaendringer.

- I perioder som dette bør vi våkne opp og begynne å respektere disse stedene og ta hensyn til hva som skjer før vi mister vår skatt for godt.

Powered by Labrador CMS