Grillmat øker kreftrisiko

Eldre kvinner som lar kjøttet ligge lenge på grillen, øker risikoen for å få brystkreft med 47 prosent, viser ny forskning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Spiser de i tillegg lite frukt og grønnsaker, øker risikoen for å få brystkreft med hele 74 prosent, slår forskere ved universitetet i South Carolina i USA fast.

Årsaken er at det utvikles kreftfremkallende stoffer i kjøtt som utsettes for langvarig høy temperatur.

- Vi vet at disse stoffene dannes når man griller for hardt, selv i stekepanne, sier Lillianne Abrahamsson-Zetterberg i det svenske Livsmedelsverket til Svenska Dagbladet.

Risikoen øker mest blant dem som over tid spiser hardt grillet kjøtt, og faren er derfor ikke akutt selv om man skulle være uheldig med en og annen pølse på sommerens grill.

Forskere ved Harvard-universitetet advarte nylig kvinner mot å spise kjøtt fra vilt og storfe daglig, og mente at de da dobler risikoen for å få brystkreft, i forhold til dem som bare spiser slikt kjøtt tre ganger i uka. (NTB)

Powered by Labrador CMS