Grand Slam fra Solen

Mens Tiger Woods prøvde å vinne de fire store golfturneringene i løpet av ett år, leverte Solen sin egen "grand slam" ved å fyre av fire kraftige soleksplosjoner i løpet av bare åtte dager.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Slike utbrudd kalles “flares” og er enorme eksplosjoner i Solens atmosfære. De kraftigste klassifiseres som X-klasse-flares og frigjør energi tilsvarende en milliard megaton med TNT.

De fire eksplosjonene som kom i løpet av åtte dager, var fra to ulike aktive områder som begge er knyttet til store solflekker. Dette er mørke områder på Solen som forårsakes av kraftige magnetfelt.

Slike eksplosjoner følges nøye av solforskere fordi de kan skade høyteknologiske systemer på Jorden.

Øker vår forståelse

SOHO-satellitten, som overvåker Solen, har bidratt til å øke vår forståelse av slike utbrudd og ikke minst varsle disse i god tid. SOHO kunne faktisk gi oss forhåndsvarsel om at noe var i gjære over en uke i forveien ved å følge “uværet” som herjet på Solens bakside, den siden som vender vekk fra Jorden.

Et av instrumentene på SOHO kan ved å studere oscillerende bevegelser på Solens overflate generere bilder av solens indre og overflaten på den siden som vender vekk fra Jorden. Slike studier kalles helioseismologi og er en videreføring av metodene seismologer bruker for å studere Jordens indre. Dette gjøres ved hjelp av lydbølger.

Studerer baksiden av Solen

I forrige uke kunne SOHO-forskerene studere hvordan store aktive områder og solflekker utviklet seg på baksiden av Solen. Siden Solen roterer om sin egen akse vet man at om få dager vil disse store aktive områdene rotere inn på den synlige solskiven. Skjer det en kraftig eksplosjon på siden som vender mot oss, kan store mengder gass og rester av magnetfelt slynges ut i retning Jorden. Dette kan føre til at teknologiske systemer på Jorden bryter sammen.

Den siste kraftige eksplosjonen sist uke var ikke rettet direkte mot Jorden, og effektene vil derfor sannsynligvis være små.

Varsling av slike solstormer er et relativt nytt fagfelt men ansees som svært viktig fordi skadeomfanget kan bli stort. En rekke militære systemer kan forstyrres kraftig av solstormer, noe som vanskeliggjør moderne krigføring.

Les mer…

Du kan se bilder og animasjoner av utbrudd og solflekker på NASA sine hjemmesider her og her

Powered by Labrador CMS