Denne U-formede ørkendalen i Kaokoland nordvest i Namibia har en gang i tiden blitt formet av en isbre og ble deretter til en dyp fjord, mener forskerne. Tenk på Sognefjorden eller en annen norsk vestlandsfjord.

Norske fjorder satte forskere på ideen om hvordan et ørkenlandskap i Namibia ble til

Ørkenen sør i Afrika er egentlig et fjordlandskap skapt av isbreer, foreslår forskerne ifølge NASA Earth Observatory.

Ikke nok med at landskapet i ørkenen har den samme U-formen som mange norske daler og fjorder.

Da forskerne kikket nærmere etter, så fant de også typiske svaberg og skuringsstriper i berget. Begge deler må nokså åpenbart ha blitt lagd av en isbre.

De oppdaget de typiske moreneryggene som dannes av isen. Forskerne fant også de karakteristiske digre steinene som isbreer har dumpet fra seg overalt i Norge.

Noe veldig spesielt

Men noe er veldig spesielt med dette landskapet i Namibia.

Det ble nemlig ikke, som isbrelandskapene i Norge, skapt for noen titusen eller et par hundretusen år siden.

Det er 300 millioner år gammel.

Hvordan i all verden har skuringsstriper og svaberg, daler og fjell overlevd alle disse årene i Namibia? Det ville de neppe ha gjort andre steder i verden.

Forskerne har teori.

Namibørkenen

  • Namibørkenen er en stor ørken som går nedover langs kysten av Namibia i sørvest-Afrika. Den er minst 80 millioner år gammel og regnes for å være verdens eldste ørken. Den er også et av verdens tørreste steder.
  • Det eldgamle fjordlandskapet Kaokoland ligger i den nordlige delen av ørkenen.

Dagens fjordlandskap

Fjorder i Norge og på Grønland satte forskerne på ideen om hvordan det nordvestlige Namibia så ut for et par hundre millioner år siden, rapporterer NASA Earth Observatory i en pressemelding.

– Det var kunnskapen om dagens fjordsystemer som satte oss i stand til å lese Namibias daler som eldgamle fjorder, sier Pierre Dietrich som er forsker ved Universitetet i Rennes i Frankrike i pressemeldingen.

For en nordmann som har sett på norske fjordlandskaper, er det kanskje ikke så vanskelig å tenke seg at isbreer en gang i tiden kan ha formet landskapet du ser på bildet øverst i artikkelen.

Det er altså dette som er ideen bak studien som er publisert i tidsskriftet Geology og som geoforskning.no også skriver om.

Dette kartet i studien avslører de gamle fjordene som strekker seg inn i det nordvestlige Namibias ørkenlandskap. Et landskap der «norske» isbreer en gang drev sakte ut mellom fjell som fortsatt når opp mot 2000 meters høyde.

Forbløffende godt bevart

Dalene og fjordene ble skåret ut da Namibia var en del av superkontinentet Gondwanaland for rundt 300 millioner år siden, under en kald istidsperiode i jordas gamle historie. Namibia lå i tillegg den gangen antakelig nokså nær sydpolen.

Men forskerne er altså forbløffet over hvor godt bevart disse fjordene er etter om lag 300 millioner år, skriver NASA Earth Observatory.

Mange geologer ville nok ha tenkt seg at erosjon, landheving og andre geologiske krefter skulle ha fått Namibias fjell og isbrelandskaper til å forsvinne for lenge siden. Geologer har gjerne tenkt seg at et fjell blir borte i løpet av 100 millioner år.

«Et fossilt isbrelandskap»

Forskerne kaller det de fant «et fossilt isbrelandskap».

Altså et landskap som er blitt bevart nærmest som fossil.

– Da vi kom over svabergene, så virket de tilsynelatende så nye og ferske at vi først spurte oss om vi hadde funnet spor etter en ganske ny istid, sier Dietrich.

Blankpolerte svaberg og store steiner dumpet av isbreen.

En teori forskerne har om hvorfor dette eldgamle landskapet er blitt så godt bevart, handler om at stadig tykkere lag med sedimenter bygde seg opp i fjordene og bevarte landskap etter at vannet i fjordene forsvant. Utenfor Norge er Nordsjøen full av slike sedimenter.

Sedimentene kan nærmest ha pakket inn det eldgamle landskapet og sørget for å oppbevare det.

Blir Norge som Namibia?

Når disse sedimentene forsvant for ikke veldig lenge siden, så dukket det 300 millioner år gamle fjordlandskapet fram igjen med U-daler, morener og svaberg fra lenge før dinosaurenes tid.

Det vi ser i dag kan altså være et fryktelig gammelt fjord- og isbrelandskap som ble pakket inn og bevart, for så å bli pakket ut igjen.

Forskerne spør seg nå om dagens fjordlandskaper i Norge en gang kan komme til å se ut som dagens Namibia. Vanligvis har geologer tenkt seg at landskaper som dagens Norge forsvinner nokså raskt, i geologisk forstand.

– Vil i stedet det samme kunne skje med fjordene i Grønland og Norge som i Namibia? undrer den franske forskeren.

------

Denne saken kan du også lese på engelsk på sciencenorway.no

Referanser:

Pierre Dietrich m.fl: «Fjord network in Namibia: A snapshot into the dynamics of the late Paleozoic glaciation», Geology, 2021.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS