Annonse
Med elbilenes frammarsj har kobolt blitt svært ettertraktet. (Foto: farbled, Shutterstock, NTB scanpix)

Norske forskere leder arbeidet med å lete etter kobolt i Europa

Norges geologiske undersøkelse (NGU) leder et arbeid med å kartlegge koboltforekomster og andre mineraler i Europa.

Publisert

Kobolt er en nøkkelkomponent i produksjon av batterier, blant annet til elbiler og mobiltelefoner, og utvinningen er derfor blant driverne i interne konflikter i hjemlandet til fredsprisvinner Denis Mukwege. Han oppfordrer verdenssamfunnet til anstendig handel med Kongo og til å bidra til at utvinningen kan foregå under forsvarlige forhold.

– Kongo er verdens største produsent av kobolt og står for cirka 60 prosent av alle koboltressursene i verden. Problemene i Kongo har dessverre vært kjent en stund. Derfor vil EU at vi skal se på hva som finnes av råmaterialer i vår region som blant annet kan brukes i batterier, sier forsker Håvard Gautneb i Norges geologiske undersøkelse (NGU).

Fredsprisvinner Denis Mukwege peker på konfliktene utvinningen av kobolt skaper i Kongo og ber verdenssamfunnet bidra til anstendig handel og til at utvinningen kan skje under forsvarlige forhold. (Foto: Lise Åserud / NTB scanpix)

NGU leder en del av et større europeisk kartleggingsarbeid som har til hensikt å skaffe oversikt over koboltressurser, samt forekomster av litium og grafitt, i Europa. Om lag 60 prosent av verdens koboltproduksjon går til fremstilling av oppladbare litium-ion batterier. Koboltmetall er den dyreste enkeltkomponenten i disse batteriene.

– Siden kobolt er et biprodukt av kobber- og nikkelproduksjon, betyr det at gamle forekomster av kobber og nikkel kan inneholde kobolt. For å få ut kobolt, innebærer det at selskaper må starte med kobber- eller nikkeldrift. I Europa vil alle nye gruver være underlagt en streng lovgiving både for arbeids- og miljøforhold på en helt annen måte enn i Kongo, sier Gautneb.

Powered by Labrador CMS