- Havets T-Rex

Pliosauren Predator X hadde en bitekraft som var ti ganger sterkere enn noe dyr som lever i dag, og fire ganger sterkere enn Tyrannosaurus Rex. Nå spiller den hovedrollen i en stor dokumentarfilm om funnene på Svalbard.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Med et kjevetrykk på 15 000 kg fester en pliosaur grepet på en plesiosaur (Illustrasjon: Atlantic Productions)

I 2007 ble den første pliosauren hentet på Svalbard. Et nytt og enda større funn ble hentet sommeren 2008.

Jørn Hurum fra Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo avdekket deler av hodeskallen til en 15 meter lang havøgle sammen med en internasjonal gruppe paleontologer.

- Den kalles foreløpig ‘Predator X’, og er en hittil ukjent art av pliosaur, et rovdyr som patruljerte havene for 147 millioner år siden, heter det i pressemeldingen fra Naturhistorisk museum.

- Større og mer betydningsfullt

Hurum og hans forskergruppe skapte store overskrifter i 2007, da de gravde ut skjelettet av den første pliosauren i det samme området.

En 45 tonn tung pliosaur angriper en plesiosaur (Illustrasjon: Atlantic Productions)

Den siste dagen med utgravninger fant de flere store knokler et par kilometer fra det første funnet. Stedet ble merket, og forskerne kom tilbake sommeren 2008 for å grave ut det nye funnet. Detaljer rundt pliosaur nummer to be offentliggjort i går.

- Dette nye fossilfunnet var enda større og mer betydningsfullt enn pliosauren de hadde oppdaget året før, heter det i pressemeldigen.

- Det ultimate rovdyr

Monsteret skal ha veid rundt 45 tonn, og kjevene hadde en bitestyrke på 2300 kilo per kvadratcentimeter.

Fossilet blir støpt inn i en kappe av gips før det blir snudd (Foto: Atlantic Productions)

- Øglas anatomi, fysiologi og jaktstrategi gjør at den framstår som det ultimate rovdyr- det farligste dyret som noen gang har patruljert verdens hav, ifølge pressemeldingen.

Sammen med hodeskallen ble det funnet 20 000 fragmenter av pliosaurens skjelett, som nå blir stabilisert og limt sammen av en gruppe dedikerte studenter og frivillige på Naturhistorisk museum.

Predator X er også navnet på en dokumentarfilm om funnet av pliosauren på Svalbard. Filmen skal vises på History Channel i USA 30. mars, og i Storbritannia, Norge og andre europeiske land seinere i år. Den blir distrubuert av BBC Worldwide.

Du kan se traileren her.

Alle vitenskapelige resultater vil bli publisert i en vitenskapelig artikkel senere i 2009, ifølge pressemeldingen.

Jørn Hurum. (Foto: Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo)

Lenker:

Naturhistorisk museum: Predator X (pressemelding)

Naturhistorisk museum: Pliosaurus
 

Powered by Labrador CMS