Illustrasjonen fra 1824 skal forestille en chamorro-landsby på Guam.(Illustrasjon: Marie Joseph Alphonse Pellion, Public domain, via Wikimedia Commons)
Kan tortillalefser og øl laget av konglepalmer føre til demens, parkinsonisme og ALS?
PODCAST: Da marineoffiseren og patologen Harry Zimmerman ankom Guam under andre verdenskrig, oppdaget han noe merkelig.
Erik SvebergDietrichsFØRSTEAMANUENSIS VED UNIVERSITETET I OSLO OG UIT - NORGES ARKTISKE UNIVERSITET, OVERLEGE VED SENTER FOR PSYKOFARMAKOLOGI, DIAKONHJEMMET
EspenDietrichsoverlege ved Nevrologisk avdeling, Universitetssykehuset i Oslo og professor ved Universitetet i Oslo
Publisert
Mot slutten av andre verdenskrig ble den
amerikanske patologen Harry Zimmerman sendt til Guam for å gjøre obduksjoner og
studere lokale sykdommer på stillehavsøya. Guam hadde vært amerikansk koloni
siden 1898, da spanjolene måtte overgi den ved slutten av den spansk-amerikanske
krig.
I 1941 ble øya igjen erobret av en
fremmed makt, denne gangen japanerne. Da Zimmerman ankom Guam, var det som
offiser i marinen. Han gikk i land etter at det blodige slaget om den
strategisk viktige øya var over og japanerne borte.
Lokalbefolkningen på Guam var verken
spanjoler, amerikanere eller japanere. Chamorrofolket som hadde holdt til her
lenge før kolonimaktene ankom, hadde lidd under krigen. Mange hadde gjemt seg i
jungelen og måttet leve av naturen.
Oppdaget noe merkelig
Patologen Zimmerman, som i sitt sivile liv
var amanuensis ved Harvard University, var ankommet nettopp for å studere
lokalbefolkningen og sykdommene de var utsatt for. Allerede i løpet av de
første månedene oppdaget han noe merkelig.
Hele åtte pasienter ble
diagnostisert med den svært alvorlige sykdommen amyotrofisk lateral sklerose
(ALS). Det betydde at det var om lag 50 til 100 ganger så mange tilfeller per
innbygger på Guam, sammenlignet med resten av verden. Fenomenet var helt lokalt
og rammet bare chamorroene på Guam og den nærliggende øya Rota, men ikke
mennesker i resten av Mikronesia.
Funnet var overraskende, øyas isolerte
beliggenhet og lille befolkning kunne tyde på at årsaken til sykdommen var
genetisk, men i dokumentene som var etterlatt av de spanske legene som jobbet
på Guam før 1898, tydet lite på at det var høy forekomst av ALS.
Lokalbefolkningen døde av helt andre sykdommer, som tuberkulose og kopper.
Derfor begynte amerikanske forskere å
interessere seg for Stillehavsøya og forekomsten av ALS, som ble studert
nærmere utover 1950-tallet. Det viste seg at chamorroer som hadde flyttet fra
Guam til USA og som av og til fikk tilsendt matvarer fra hjemlandet, hadde like
høy forekomst av ALS. Samtidig oppdaget man at flere av pasientene også fikk
demens og parkinsonistiske symptomer. Det var ingen tvil om at chamorroene ble
rammet av en grusom, men ukjent tilstand.
Om podcasten:
Gal Medisin er en podcast om psykiatri og legemiddelbehandling, som tar for seg mange forskjellige spørsmål. Hvordan kan vi behandle psykiske lidelser? Hvordan påvirker rusmidler, legemidler og andre stoffer vår fysiske og psykiske helse? Episodene kommer 1-2 ganger i måneden og podcasten ligger også gratis tilgjengelig på Spotify, Apple Podcasts og andre plattformer.
Podcasten er produsert, av overlege og førsteamanuensis Erik Sveberg Dietrichs ved Senter for psykofarmakologi, Diakonhjemmet sykehus, samt Universitetet i Oslo og UiT Norges arktiske universitet.
Ikke gener likevel?
Utover 1950-tallet så man heldigvis at
tilfellene ble færre og færre. Forskerne ble mer og mer sikre på at årsaken lå
i lokalmiljøet og at det ikke var en genetisk sykdom. Reduksjonen i
sykdomstilfeller sammenfalt nemlig med at innbyggerne på Guam gradvis endret
livsstil og tilnærmet seg kulturen til amerikanerne på øya. Samtidig endret
også kostholdet seg.
Teorien om at ALS-parkinson-demens
tilstanden var forårsaket av mat eller drikke, ble fremmet allerede på
1960-tallet, men fikk først skikkelig fotfeste på slutten av 1980-tallet.
Guam-cycaden, en blomsterplante som ligner
på palmer og kalles konglepalme, kunne være årsaken. Den inneholder nemlig et
giftstoff som heter asoksyglukosid cycasin. Planten er godt kjent for
lokalbefolkningen, som i tidligere tider forbandt den med taotaomo’na – åndene
til deres forfedre som ifølge den lokale folkloren interessant nok hadde
mulighet til å forårsake forferdelig sykdom.
Likevel er det mulig å bruke konglepalmen
som matkilde, hvis man behandler den riktig, en prosess som blant annet
australsk urbefolkning har mestret, i motsetning til de først ankomne
europeerne som ble svært syke.
Utvannet og soltørket
I kilder fra 1920-tallet kan man lese at
chamorroene brukte mel fra konglepalme til å lage tortilla-lefser, dersom annet
mel ikke var tilgjengelig. Melet de laget av planten ble utvannet mange ganger
og soltørket, en prosess som skulle fjerne giftstoffer.
Konglepalmen var altså
en matkilde som gjerne ble benyttet ved hungersnød, eller etter
naturkatastrofer, som førte til at andre matkilder ikke var tilgjengelige. Kanskje
var det også i slike stressende situasjoner lett å ta snarveier i den
tidkrevende prosessen med å tilberede planten, slik at giftstoffene forsvant.
Kanskje var det nettopp dette som skjedde
med chamorroene som flyktet inn i jungelen og blant annet overlevde på mat
laget av konglepalmer under den japanske okkupasjonen under andre verdenskrig.
Mye tyder nemlig på at det er langsomt virkende giftstoffer i planten som
forårsaker den fryktede sykdommen, som er en kombinasjon av ALS, parkinsonisme
og demens. Når inntaket av dårlig tilberedte konglepalme-tortillas sluttet,
forsvant også sykdommen sakte, men sikkert.