LHC akselererer mot oppstart

Nok en vellykket test er gjennomført ved LHC, eller verdens kraftigste partikkelakselerator. En bunt med partikler fikk seg en tre kilometers luftetur.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Også de siste testene av synkroniseringssystemet ved partikkelakseleratoren LHC (Large Hadron Collider) gikk som de skulle.

"Partikkelspor registrert av den såkalte VELO-detektoren ved LHC, i forbindelse med testingen av synkroniseringssystemene som startet 23. august. (Foto: CERN)"

Dermed ligger alt til rette for at det som kalles verdens største eksperiment, kan starte opp den 10. september.

Tusenvis av forskere

De senere årene har forskning.no skrevet mye om det enorme prosjektet ved CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire), utenfor Geneve i Sveits.

Beslutningen om å bygge akseleratoren ble tatt allerede i 1995, med en økonomisk ramme på ufattelige 50 milliarder kroner.

Nå, mer enn ti år senere, og etter innsats fra tusenvis av forskere fra hele verden, nærmer det seg oppstart.

Big bang gjenskapes

I en 27 kilometer sirkelformet bane, 100 meter under jorden på grensen mellom Sveits og Frankrike, skal noen av forholdene som rådet like etter Big bang (universets begynnelse) gjenskapes.

Når milliarder av protoner smeller inn i hverandre i nær lysets hastighet, er det meningen at helt ukjente egenskaper ved universet vårt skal røpes.

Svært mye står på spill, og dermed var det med stor lettelse at også de nyeste testene gikk som de skulle.

Mot klokka

"Fra den 27 kilometer lange partikkelbanen til LHC. Dette bildet er tatt 4. april 2008, da magneter i den siste delen av banen ble sveiset sammen. (Foto: CERN)"

LHC har to partikkelbaner, der protonene vil fare i hver sin retning. Systemene i banen som går med klokka ble testet i begynnelsen av august.

Denne gangen var det synkroniseringssystemene i banen der partiklene vil gå mot klokka som skulle utprøves. Disse testene startet fredag 25. august.

En liten bunt med partikler ble sendt ut fra SPS-akseleratoren (Super Proton Synchrotron) og inn i banen.

Der fikk partiklene seg en tre kilometers luftetur, før forskerne var fornøyde.

- Fantastisk laginnsats

- Takket være en fantastisk laginnsats, er nå begge partikkelbanene testet, uten at noe som helst gikk galt. Nå ser vi fram til å sende partikler gjennom hele banen, sier prosjektleder Lyn Evans i en pressemelding fra CERN.

Selv om oppstarten av LHC er satt til 10. september, vil det ta mange måneder før akseleratoren kjører med full styrke, og resultatene begynner å komme.

Til gjengjeld kan menneskeheten da få svar på ikke uvesentlige spørsmål som hvorfor universet har masse, og om det finnes flere dimensjoner enn dem vi kjenner til.

Den som venter på noe spennende, venter forhåpentlig ikke forgjeves.

Lenke:

Les pressemelding på sidene til CERN

 

 

Powered by Labrador CMS