Hvordan unngå kaffesøl?

To spesialister i skvulpingsdynamikk har undersøkt hvorfor det er så lett å søle når man går med en kaffekopp. De har også gode råd for å unngå dette.

Kaffesøl. (Foto: Colourbox)
Kaffesøl. (Foto: Colourbox)

På mange arbeidsplasser sikrer kaffen at arbeidet flyter, og at man overholder deadline. Den gir litt ekstra energi og er dessuten sunn og velsmakende.

Men det kan gå galt når kaffen skal fraktes til bordet.

De to ingeniørene Hans Mayer og Rouslan Krechetnikov fra University of California i USA ville finne ut hvorfor. Det måtte et eksperiment til!

Forskningen deres vant også en Ig Nobel-pris i år.

Mest søl etter syv skritt

En forsøksperson ble satt til å gå rett fram med en full kaffekopp. Forskerne filmet alt, og en liten sensor på koppen registrerte når vedkommende sølte.

I halvparten av tilfellene ble forsøkspersonen bedt om å gå forsiktig og konsentrere seg om å ikke søle. Forsøket ble gjentatt med forskjellig fart og forskjellige mengder kaffe.

Det viste seg at det ble sølt mest kaffe når forsøkspersonen hadde gått mellom syv og ti skritt. Hvis man konsentrerer seg om å ikke søle, kan man gå et par skritt lenger fordi man ikke akselererer så fort.

Rytmisk gange skaper problemer

Forskerne kunne bruke dataene til å stille opp en modell for samspillet mellom væsken og det gående menneskes biomekanikk.

Kaffen begynner å skvulpe når man akselererer med koppen. Etter hvert vil koppen bevege seg et par centimeter opp og ned med hvert skritt, og samtidig varierer farten rytmisk.

Grafer fra den vitenskapelige artikkelen: Over: koppens fart framover; nederst: koppens opp- og nedturer. Første søl er markert med den røde linjen. (Foto: (Illustrasjon: Mayer og Krechetnikov))
Grafer fra den vitenskapelige artikkelen: Over: koppens fart framover; nederst: koppens opp- og nedturer. Første søl er markert med den røde linjen. (Foto: (Illustrasjon: Mayer og Krechetnikov))

Nettopp den rytmiske bevegelsen forsterker skvulpingen. Men forskerne fant ut at det er mer som skal til før det blir søl.

Kopp med bølgebryter

Kaffen søles nemlig på grunn av små, naturlige uregelmessigheter i gangen. Vi er jo ikke roboter, så gangen vår er ikke helt jevn, og det får kaffen til å skvulpe mer. Risikoen øker hvis gulvet er litt ujevnt eller vi blir distrahert underveis.

Forskerne har et par gode råd for å unngå søl. For det første kan man benytte et mykt, fleksibelt beger, for da dempes skvulpingen. For det andre kan man finne opp en kopp som er utstyrt med en serie innvendige bølgebrytere.

Den syv sider lange artikkelen ble publisert i det anerkjente vitenskapelige tidsskriftet Physical Review E i april. Hovedanbefalingen var at man fortsatt bruker en vanlig kopp – og bare finne seg i at man søler litt.

Vitenskapelige kilder

“Walking with coffee: Why does it spill?” Phys. Rev. E 85, 046117 (2012). DOI: 10.1103/PhysRevE.85.046117

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS