Fjærkre med svidd baguett stoppet Big Bang-forsøk

En fugl og en baguett på feil sted stoppet kjølesystemet for verdens dyreste fysikkeksperiment, partikkelakseleratoren LHC.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Large Hadron Collider (LHC) skal gjenskape forhold lik de som eksisterte da universet ble til, og har kostet mellom 30 og 40 milliarder kroner. Det har blitt kalt det dyreste forskningsprosjektet i historien.

Tirsdag kan en fugl med en baguett i nebbet ha vært nok til å sette hele anlegget ut av spill.

Det som er sikkert er at en svidd baguett som på ukjent vis havnet inne i et høyspentanlegg forårsaket en kortslutning, nedstenging av kjøleanlegget og stans for hele partikkelakselleratoren. Den mest logiske forklaringen på hvorfor baugetten havnet akkurat der, er at den er brakt dit av en fugl.

LHC opereres av European Organization for Nuclear Research (CERN) og ligger på grensa mellom Sveits og Frankrike.

Kjøres inn

Anlegget er nå i ferd med å kjøres inn etter det fatale uhellet i september i fjor som førte til ett års forsinkelse i jakten på den mystiske Higgs-partikkelen.

En feil ved en av magnetene førte da til at et tonn flytende helium lakk ut i maskineriet. LHC er nå reparert for over 220 millioner kroner.

Tirsdagens uhell var ganske bagatellmessig til sammenligning, men satte deler av kraftforsyningen ut av spill og førte til en svikt i kjølesystemet.

Fugl var synderen

Tidligere har det vært spekulert i om LHC ville skape et stort, svart hull som ville oppsluke jorda. Noen har holdt en knapp på at det er overnaturlige grunner til at partikkelakselleratoren har vært utsatt for en rekke uhell.

Denne gang var synderen etter alt å dømme et ellers uskyldig fjærkre.

- Det var fugler i området, og vi antar at dette var årsaken, sier en talskvinne ved CERNs pressekontor til forskning.no.

Dersom det er en fugl som har kommet seg inn i høyspentanlegget med baguetten i nebbet, så har den kommet seg unna uskadd. Det spekuleres ifølge en pressemelding også i om baguetten kan ha falt ned fra et fly.

Avstengt

De viktigste delene av LHC ligger under jorda, men den delen av kraftforsyningen der uhellet skjedde, ligger oppe på bakken.

Stedet der uhellet skjedde er ifølge timesonline.co.uk avstengt med sikkerhetsgjerder, så man ser ikke for seg at mennesker kan stå bak.

LHC er avhengig av at kjølesystemet fungerer og leverer en temperatur lik to grader over absolutt null.

Uhellet tirsdag førte til at temperaturen steg fem grader.

Natt til fredag var temperaturen tilbake der den skal være, og planene om å starte full-skala forsøk igjen i andre halvdel av november ligger fast.

- Ikke første gang

CERN-forsker Bjørn Hallvard Samset har ikke vært ved LHC den siste uka og kjenner ikke detaljene i det som har skjedd. Han tror ikke at baugett-episoden har tatt motet fra staben ved LHC.

- Dette tror jeg nok man tar humoristisk. Det er ikke første gang det har skjedd slik ting ved anlegget, sier han til forskning.no.

Samset sier at alle funksjoner godt sikret, og at det ser ut til at systemet har fungert godt i dette tilfellet.

- Du kan ikke under noen omstendighet beskytte deg mot alt, påpeker postdoktoren som også er tilknyttet Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Powered by Labrador CMS