Du vet forhåpentligvis at jorden snurrer rundt. Men visste du at jordens rotasjon styrer hvilken vei vannet i vasken din snurrer?
DidrikSøderlindjournalist i forskning.no
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Hvis du vet litt om det som har skjedd innen astronomien etter Kopernikus, vil du ha fått med deg at jorda ikke er sentrum for universet, men at jordkloden går i bane rundt sola. Dessuten snurrer kloden rundt og rundt, med temmelig nøyaktig én omdreining i døgnet. Det er derfor det er natt og dag.
Høyrevridd vann?
Kraften fra denne omdreiningen er ganske stor, og styrer blant annet hvilken vei virvelstormer beveger seg. Altså mot klokka på den nordlige halvkulen, og med klokka på den sørlige. Dette kalles Coriolis-effekten, oppkalt etter den franske vitenskapsmannen Gaspard-Gustave Coriolis.
Nå er det ikke så ofte vi ser virvelstormer, men det du derimot ofte ser er vaskeservanter og toalettskåler. Corioliseffekten gjør at her i Norge vil vann alltid snurre mot klokka, altså mot venstre. I Australia snurrer vannet alltid motsatt vei.
I USA hører dette med til det man lærer på skolen. Selv lærte jeg om dette der jeg har lært skummelt mye av det jeg kan om verden, nemlig tegnefilmserien The Simpsons.
Kjerne av sannhet
Dette venstrevridde vannet er nok, som vi snart skal se nærmere på, enda et eksempel på en moderne myte. Men i motsetning til mange av de andre mytene vi har sett på her på forskning.no, har denne faktisk en kjerne av sannhet.
Coriolis-effekten påvirker nemlig vannets bevegelse. Det samme gjør den med vinden. Du kan se det tydelig i satelittbilder av virvelstormer, for eksempel. Disse stormene snurrer faktisk samme vei som jordkloden. Altså mot klokka på den nordlige halvkula, og med klokka på den sørlige.
Men selv om Coriolis-effekten er reell, betyr ikke det at vannet i vasken din snurrer samme vei som jordkloden.
Hvorfor ikke?
Stort og lite
Vel, det er det samme prinsippet som med tidevannet: Selv om havet kan stige og synke med flere meter mellom høy- og lavvann, så har ikke tidevannet så mye å si for innholdet i tekoppen din. Grunnen er at havet er så mye større enn tekoppen din, og at påvirkningskraften blir deretter.
Så selv om Corioliseffekten har en påvirkning på det som skjer i vasken og toalettet ditt, er effekten så liten at andre faktorer har uendelig mye mer å si. Som hvordan vasken er uformet, hvor rett den er satt opp og hvilken vei vannet kommer inn i den.
Derfor må nok påstandene om at Coriolis-effekten styrer retningen vannet i vasken din snurrer, arkiveres som en moderne myte. Men som så mange andre moderne myter har den også gitt oss noe å glede oss over.