Ny partikkel bryter reglene
En ny subatomær partikkel er funnet, og den har uventede egenskaper.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Forskere ved Fermilab har observert en ny subatomær partikkel. Den nye partikkelen er en kombinasjon av en såkalt “strange kvark” og en “charm antikvark”. Partikkelen er den tyngste som noen gang er observert i denne familien. Den oppfører seg på merkelige måter - den bryter reglene.
En regel er at jo tyngre et meson er, jo kortere vil det eksistere, før det nedbrytes til andre partikler. Denne nye partikkelen, som er så tung, lever likevel tre ganger så lenge som andre og lette mesoner.
Hvorfor lever partikkelen så lenge?
- Hvis dette mesonet hadde spilt med vanlige regler skulle det ha falt fra hverandre så fort at vi aldri ville ha oppdaget det, sier Peter Cooper ved Fermilab.
Når partikkelen først faller fra hverandre, bryter den reglene igjen. Mesonet “skulle” da ha blitt et k-meson, men i stedet blir det seks ganger så ofte til en såkalt eta-partikkel.
Hvorfor renner vannet ut av det lille hullet?
Fysikeren James Russ forsøker i alle fall å anskueliggjøre:
- Det er som å se en bøtte med vann og med et stort og et lite hull i bunnen. Av en eller annen grunn renner vannet seks ganger så fort ut av det lille hullet som av det store. Noe uvanlig må foregå inne i bøtta.
Det har han jo rett i. Jeg ville også ha undret meg over en sånn bøtte med vann. At partikkelen bryter reglene gjør den ekstra interessant. Den viser nye aspekter ved måten den sterke kjernekraften virker på inne i atomkjernen.
Hvorfor bryter mesonet reglene?
Det er den samme kraften som holder atomkjernen sammen som også kontrollerer partiklers nedbrytningstid. Hvorfor bryter dette nye mesonet de forutsigbare reglene for nedbrytning av andre mesoner? Hvor mange andre mønstre kan finnes?

Mesoner er altså svært kortlivede partikler. De er satt sammen av en kvark og en antikvark som er bundet sammen med den sterke kjernekraften.
Tung-lette mesoner egner seg for observasjon
I tung-lette mesoner er bevegelsene lettere å observere enn i andre mesoner. Den tunge kvarken forholder seg rolig, og man trenger bare å holde oversikt over bevegelsene den lette kvarken gjør.
- Denne nye partikkelen antyder noen interessante nye dynamiske aspekter av hvordan den sterke kjernekraften virker, og den åpner for mange nye undersøkelser både ved Fermilab og ellers i verden, sier Christopher Hill ved Fermilab.
Flere overraskende funn
Men det bør nevnes at denne partikkelen hittil bare er observert i ett eksperiment. Den ser likevel ut til å føye seg inn i rekken av overraskende funn i partikkelfysikken den siste tiden.
Det har nemlig blitt funnet både flere såkalte pentakvarker (partikler som består av fem kvarker) og en partikkel som ser ut til å bestå av fire kvarker (x(3872)). I tillegg er det funnet et meson (Ds(2317)) som heller ikke oppfører seg som forventet.
Lenker…
Surprise: Fermilab’s SELEX experiment finds puzzling new particle
New particle baffles physicists