Annonse

Lyn i Norge

Om hvorfor norske lyn er skumlere enn utenlandske sidestykker, og hvor i landet du oftest treffer på dem.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Lyn er fascinerende saker.

Og da er det ikke bare fotballklubben vi snakker om. Derimot mener vi de enorme elektriske gnistene som deler himmelen i fillebiter, og skaper sjokkbølger som kan høres mange kilometer unna.

Du kan treffe på fenomenet nesten overalt på kloden, og jo lenger mot tropene du kommer, jo mer spektakulære blir de himmelske elektroshowene. Men visste du at lynene faktisk er farligere her oppe i nord?

I varmere strøk strekker de boblende tordenskyene seg høyt opp i atmosfæren, og lynene slår for det meste fra sky til sky der oppe. Her på berget får skyene imidlertid ikke den samme høyden. Dermed kommer bombardementet ubehagelig tett på, og lynene slår oftere ned i bakken.

Dessuten er det heller ikke ett fett hvor i Norge du befinner deg. Eller når.

Vinter og sommer

Det lyner nemlig ikke like mye i hele landet, i følge Meteorologisk institutt. Og hvilke områder som ligger på lyn-toppen varierer i tillegg med årstida.

Om sommeren går det hardest for seg i Agder, Telemark og på Østlandet. Det er nok spesielle steder innenfor disse områdene som er ekstra utsatt, men hittil finnes det ikke gode nok målinger til å si noe med sikkerhet.

I den kalde årstida er det verst oppe langs kysten fra Lindesnes til Finnmark. Her lyner det ofte like mange dager - eller flere - om vinteren enn om sommeren.

Disse tordenværene blir som oftest skapt idet iskald luft fra Grønnland eller isdekt hav braker inn i varmere luft over Norskehavet eller Atlanteren.

Liten risiko

Nesten uansett hvor du bor i Norge, er risikoen for å bli truffet av lynet latterlig mye mindre enn faren for å bli meid ned av en bil. Lynet slår nemlig bare ned i gjennomsnittlig ett menneske i året.

Men er du likevel litt engstelig for elektriske angrep fra oven, kan du jo memorere følgende praktiske lynvettregler fra Meteorologisk institutt og Siri Kalvigs bok Vær og uvær:

  • Søk ly innendørs, men hold deg unna vinduer og åpne dører. Hold også en viss avstand fra radiatorer, rør, ildsteder, oppvaskbenker og baderom, og utsett dusjen til uværet er over.
  • Bilen er også et trygt sted, men hold hender og hode på innsida av vinduer og dører.
  • Ikke bruk fasttelefonen, men hold deg til mobilen.
  • Ta ut stikkontakter og TV-/radioantenner fra veggene. Da blir ikke utstyret skadet hvis lynet slår ned i antenner eller ledningsnett.
  • Dersom du er ute, bør du ikke gå inn under trær for å unngå å bli våt.
  • Ikke opphold dg på steder der hodet stikker opp og blir det høyeste punktet, f.eks. på en åpen slette eller på en fjellvidde. I verste fall kan du legge deg ned i terrenget.
  • Ikke dra på fisketur når det tordner. Du kan fungere som lynavleder; lynet kan ta veien om deg til vannet.
  • Det er heller ikke så smart å spille golf.
  • Vent med å ta inn klesvasken hvis den henger på tørkesnorer eller stativer av metall.
  • Ikke bad. Ute i vannet er hodet høyeste punktet, og kan være det punktet som lynet går igjennom på sin vei til bakken.

Og så helt til slutt:

Hvis du står der midt i pottitåkeren, og håret plutselig begynner å stritte rett ut på knollen, er det på høy tid å pælme seg i bakken med nesa først.

Lenker:

Meteorologisk institutt: Lyn og torden

Powered by Labrador CMS