Slik bør du tre skolissene

Har du noen gang rotet deg inn i en diskusjon om hvordan man best kan tre skolissene? Nå kan du støtte deg til vitenskapen. En matematiker fra Australia har nemlig funnet svaret.

Published

Det finnes 400 millioner “fornuftige” muligheter når man skal sette i gang med å tre nye skolisser på en sko med sju par lissehull.

Undertegnede kan bekrefte at det finnes en viss variasjon (og uenighet) når det gjelder ulike metoder.

Seleksjon

Skolissene kunne sannsynligvis vært det reneste kaos av alternative strategier, om det ikke var for menneskenes evne til å lære av prøving og feiling.

"Kryss og tvers."
"Kryss og tvers."

Gjennom hundrevis av år har vi valgt ut de sterkeste skolissemønsterne, mener Burkard Polster ved Monash University i Melbourne.

Han har brukt kombinatorisk matematikk til å regne seg fram til det endelige beviset for de sterkeste og mest effektive skolissemetodene, skriver Nature.

Kryss og tvers eller rett over

De meget utbredte mønstrene “kryss og tvers” og “rett over” er herved identifisert som de sterkeste.

Kryss og tvers vant knepent når det gjaldt lissehull plassert med liten vertikal avstand, og stor horisontal avstand. Rett over var best på lang vertikal og liten horisontal avstand mellom lissehullene.

Formler som beskriver reimskivenes (trinsenes) fysikk ble benyttet for å regne ut hvor mye kraft som blir overført til sidene på skoen ved å bruke forskjellige lisseteknikker.

30 sider med utregninger

"Rett over."
"Rett over."

Utregningene for de to forskjellige mønstrene går begge over 30 sider og er basert på en idealisert sko.

For eksempel er lissehullene perfekt på rekke, og skoen eksisterer bare i ett plan. Utregningene overser også enkelte andre faktorer som friksjonen på lissa fra lissehullet.

Kryss og tvers er mer lettvint

I praksis vil effektivitet og styrke varierer lite for forskjellige måter å tre skolissene på.

I tillegg skal det sies at de fleste ender opp med metoden “kryss og tvers”, ikke nødvendigvis fordi den er sterkere, men fordi den er lettvint, og det er enklere å unngå at du frustrert sitter igjen med to ender med forskjellig lengde.

Lisseknyting “rett over” brukes gjerne i militæret fordi man lett kan kutte lissa dersom foten skulle bli skadet.

Sløyfemetoden bruker minst lisse

"Sløyfe."
"Sløyfe."

Overraskende nok ble den lite kjente sløyfemetoden kåret til den mest effektive - på den måten at den bruker minst skolisse.

Polster kaller prosjektet matematisk underholdning, og er fornøyd med det faktum at menneskene har klart å komme fram til de mest effektive måtene å tre skolissene sine på.

- Uheldigvis kan man ikke si det samme om måten de fleste av oss knyter dem på, sier han til BBC.

Referanse:

Polster, B. What is the best way to lace your shoes?; Nature, 420; 476; 2002.