Du veier mer på mykt underlag

Har du noen gang stusset over at kiloene kommer snikende når du setter badevekta på teppet? Dette er mer enn en slankemyte, og det finnes en fysisk forklaring.

Den britiske fysikeren David MacKay gav en av studentene sine, Jon Pendergast, i oppdrag å undersøke den merkelige effekten etter at han hadde blitt utfordret av en akademikerkollega.

Sammen kjøpte de inn flere standard analoge badevekter, og testet dem på forskjellige overflater. Og riktig nok; de fant ut at de veide rundt ti prosent mer på et tykt teppe enn på et hardt gulv.

Ti prosent mer på mykt underlag

Vektprodusenter kalibrerer vekter på harde overflater, ikke på tepper, naturlig nok, og her ligger vel en del av forklaringen. Men hvorfor er det sånn at vekta viser flere kilo på et mykt underlag enn den gjør på et hardt?

Hold deg fast.

For å finne ut hvorfor det er sånn, plukket fysikkstudenten flere av vektene fra hverandre og målte bevegelsene i de innvendige mekanismene når vektene var plassert på forskjellige overflater. Inne i hver av vektene var det fire vektstenger som hvilte på hvert sin forhøyning i hjørnet og pekte innover.

I hjørnet over vektstengene var det en utstikker festet i topplaten av vekta som blir presset nedover og kommer i kontakt med vektstanga når noen står på vekta. Vektstengene overfører så vekta av personen til en fjæret metallplate i vekten. Bevegelsen i platen blir videre overført via en metallstang som beveger pilen på vekta, skriver New Scientist.

Hardt underlag gir bøyd bunnplate

Pendergast fant så ut at når vekta er plassert på hard underlag, så buer platen på undersiden seg litt. Dette får forhøyningene under vektstengene i hvert hjørne til å vippe litt innover, noe som gjør avstanden blir mindre mellom vektsanga og punktet hvor utstikkeren på oversiden kommer i kontakt med den.

Punktet hvor vekten blir overført til vektstanga kommer altså nærmere forhøyningen som vektstanga hviler på.

Mykt underlag støtter bunnplata

Når man setter vekta på et mykt teppe og den synker ned i det, gir teppet støtte til bunnplata og hindrer den i å bøye seg. Dette øker avstanden mellom forhøyningen vektstanga hviler på og punktet hvor vekta presser på vektstanga.

Med den samme tyngden på vekta beveger altså vektstanga seg mer. Bare en liten forskjell i avstanden kan legge til flere kilo på vekta.

Videre undersøkelser viste at digitale vekter var mindre utsatt for denne effekten, på grunn av en liten forskjell i den innvendige mekanismen. Skal du ta sjansen på å veie deg på teppet bør du altså skaffe deg en digital badevekt, mens slankerne bør lete etter de hardeste overflatene.

Powered by Labrador CMS