"Et designersnøfnugg av typen Koop irriterer seg over. Fnugget har 8 kanter, mens de naturlige snøfnuggene vi er vant med å se har 6 kanter. (Illustrasjon: iStockphoto)"

Forsker raser mot snøfnugg

En tysk professor har sett seg lei på julekort og dekorasjoner med feilkonstruerte snøkrystaller.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Professor Thomas Koop, ved universitetet i Bielefeld i Tyskland, er spesialist på formasjon av iskrystaller. Han har lenge irritert seg over julekort og dekorasjoner med både 5- og 7-kantede snøfnugg, skriver The Guardian.

Da det prestisjetunge tidsskriftet Nature før jul illustrerte en egenreklame med et 8-kantet fnugg rant det over for professoren.

I naturen er nemlig snøfnugg 6-kantede, og Koop ble ekstra irritert av at det for-mange-kantede snøfnugget hadde bildeteksten ”for alle som elsker vitenskap”.

"Noen av de over 5000 snøfnuggbildene Wilson Bentley tok for rundt hundre år siden. (Foto: Wilson Bentley)"

Snøfnuggene er 6-kantede på grunn av den heksagonale krystallstrukturen til vanlig is, og Koop skriver at dette har vært kjent for forskere i snart 400 år.

I 1611 ble nemlig Johannes Keplers avhandling Sterna Seu De Niue Sexangula trykket.

Dette var den første vitenskapelige avhandlingen som omhandlet krystallografi, og teksten er skrevet som et brev til Keplers venn Matthaus Wackher von Wackenfels.

Fakta om snøkrystaller:

Snøkrystaller er krystaller av is som alene eller i grupper danner snøfnugg.

Snøkrystaller kan ha uendelig mange former, men alle er i bunn og grunn sekskantede, i samsvar med molekylstrukturen hos vann. 

Snøkrystallens utforming beror blant annet på temperaturen, luftfuktigheten og trykket i dannelsesøyeblikket.

Kilde: Store Norske Leksikon

- Hvorfor?

Koop spør hvorfor julekortdesignere ser seg nødt til å omskrive naturens lover når de skal tegne snøfnugg, og oppfordrer alle som elsker vitenskap og design til å smelte vekk alle de unaturlige fnuggene vi ser rundt oss ved å opplyse folk om sannheten.

Professoren anbefaler nettsiden www.snowcrystals.com for flotte bilder av snøfnugg. Her kan du blant annet finne bildene til Wilson A. Bentley, som i 1885 ble den første som fotograferte en snøkrystall.

I 1931 ga han ut boka Snow Crystals, og Bentley regnes som den første til å hevde at to snøkrystaller aldri er helt like.

Den myten er siden forsøkt tilbakevist, med vekslende hell. I 1988 var forskeren Nancy Knight ute og samlet snøfnugg i skylaget over Wisconsin i USA, og da fant hun to krystaller som så identiske ut under mikroskopet.

Men helt like på molekylnivå var de nok ikke, og man kan fortsatt komme unna med å si at det ikke finnes to like snøfnugg, selv om dette selvfølgelig ikke er bevist.

Myten om at snøfnugg er symmetriske er også seiglivet, men usann. I forskningsmagasinet Apollon skriver Ola Nilsen at denne myten stammer fra alle snøfnuggfotografene som opp gjennom historien har foretrukket symmetriske former. I virkeligheten er det lett å finne skeive snøkrystaller.

Her kan du se en liten film om Wilson A. Bentley og snøfnuggbildene hans:

Les mer:

Hva er snøkrystaller? i Apollon

Ivar S. Ertesvågs samling av norske ord som har å gjøre med snø

Powered by Labrador CMS