Interaktiv: Superspektrum

Tenk om du kunne se radiostråler! Hva med røntgensyn? Den synlige regnbuen er bare et smalt utsnitt av et mye større spektrum, som du kan se her.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Åpne animasjonen i nytt, rent vindu! Dette gir bedre lesbarhet enn i den nedskalerte versjonen ovenfor.

Super-regnbue

Er virkelig radiobølger, varmestråling og synlig lys det samme som ultrafiolett stråling og røntgenstråling? Ja, det eneste som skiller disse strålene er bølgelengden.

Alle disse strålene lager til sammen en «super-regnbue», et spektrum fra radiobølger til gammastråler. «Vår» regnbue med de synlige fargene er bare et lite utsnitt av denne store super-regnbuen.

Se alle bølgelengder

I denne multimedia-produksjonen kan du stille deg inn på de forskjellige bølgelengdene i det elektromagnetiske spekteret. Du får et inntrykk av hvordan verden ville sett ut med «radio-øyne» eller «røntgen-øyne».

Du får også se at atmosfæren er helt ugjennomsiktig for noen bølgelengder. Nesten alt sollyset stenges ute. Det betyr at hvis du bare hadde kunnet se i dette området, ville du famlet rundt i evig natt.

Hva er elektromagnetisk stråling?

Du får også en forklaring på hva elektromagnetisk stråling er, og hvordan «bølgelengde» og «frekvens» henger sammen.

Last ned og kjør lokalt!

Røntgensyn og radioblikk kan også lastes ned og kjøres lokalt i fullskjerm-modus, for eksempel til bruk i klasseromsundervisning.

Nedlastbar exe-fil for PC (1.8 Mb)

Powered by Labrador CMS