Fugleinfluensa light?

To norske forskere presenterer en kontroversiell løsning ved en fugleinfluensa-pandemi: Å smitte befolkningen med en mild fugleinfluensa vil gjøre oss immune mot den slemme varianten.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Håpløst, parerer influensaekspert.

Dersom fugleinfluensaen skulle utvikle seg til en pandemi, kan alternativet være en mot-pandemi, mener fysiker John F. Moxnes ved Forsvarets forskningsinstitutt og hans forskerkollega Olav Albert Christophersen ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås, skriver Vårt Land.

Scenarioet presenteres i en artikkel i forskningstidsskriftet Microbial Ecology in Health and Disease.

Rask spredning

De peker på en teoretisk mulighet for at hele verden kan smittes i løpet av en måned, dersom H5N1-viruset spres på samme måte som spanskesyken i 1918-1920. Da kan halvparten av de smittede måtte bøte med livet.

- Vi ser for oss at én person i hver by eller landsby får motviruset. Så kan denne gå rundt og la andre frivillig bli smittet, og disse kan igjen smitte videre. Slik bekjempet man kopper helt tilbake til tusen år før Kristus, sier Moxnes.

Motpandemien skal i så fall spres raskere enn selve pandemien fordi folk lar seg frivillig smitte. Planen er risikabel, også med denne løsningen vil 2 prosent kunne dø.

- Ganske håpløst

- De beskriver armageddon, et ekstremt verstefall-scenario. Forslaget er så dramatisk i sin form at fagfolk nesten vil stå og gape når de ser det.

- Det er ganske håpløst. Det er fullstendig teoretisk og hører ikke med i virkelighetens verden, sier professor Lars R. Haaheim som leder Influensasenteret ved Universitetet i Bergen.

(NTB)

Powered by Labrador CMS