Annonse
Flere studier av kommunikasjonsteknologi og søvnproblemer har vist at duppeditter på senga påvirker søvnen negativt. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.no)

- Bruk soverom til søvn og sex

Vi går oftere enn før til sengs med teknologiske søvntyver. Hyppig bruk av mobil og pc før leggetid er forbundet med dårlige søvnvaner, viser norsk studie.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En gruppe forskere fra Universitetet i Bergen og Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer står bak den nye studien, som nylig er publisert i Journal of Sleep Research.

- Bruk av pc og mobil på soverommet henger tydelig sammen med det vi i fagmiljøet kaller forsinket døgnrytme, sier professor og søvnforsker Ståle Pallesen til forskning.no.

Ståle Pallesen. (Foto: UiB/Paul-Erik Rosenbaum)

- I praksis fører en slik tilstand til at du sover mindre på hverdagene, noe som igjen vil gjøre deg mer uopplagt på dagtid, og svekke evnen til læring, fortsetter han.

Senere i seng

Resultatene viser at personer som ofte bruker aktive medier som mobil og datamaskin på soverommet, generelt både legger seg senere om kvelden, og står opp senere.

- Resultatet av dette blir som regel et stort sprik mellom leggetid på ukedager og i helgen, hvilket igjen vil gjøre det vanskeligere å sovne tidlig nok på ukedagene, sier Pallesen.

- Bør man bruke mobil og pc på soverommet overhodet?

- Nei, jeg mener at soverom kun bør bruke til søvn og seksuell aktivitet. Mange bruker det imidlertid til å jobbe, spise, og så videre.

- Hvis man gjør slike og andre våkne aktiviteter over tid, vil man etter hvert forbinde soverommet med aktiverende stimuli. Rommet vil ikke trigge søvn, men våkenhet, sier Pallesen.

Bekymring for soveromsbruk

I den nye studien har et representativt utvalg på 816 norske borgere i alderen 16-40 år svart på spørsmål om sin mediebruk på soverommet.

(Foto: iStockphoto)

- Vi er særlig bekymret for en utvikling der mange unge tar med seg mobil, pc eller nettbrett til sengs, sier UiB-forskeren. 

- Ungdom er den gruppen som får minst søvn sammenlignet med det faktiske behovet, samtidig som de bruker nye medier veldig aktivt.

- De lar være å skru av telefonlyden på soverommet, bruker den aktivt før de skal sove og forstyrres også av sms eller oppringninger under søvnen, fortsetter han.

- Ødeleggende

Flere studier av kommunikasjonsteknologi og søvnproblemer har vist at duppeditter på senga påvirker søvnen negativt, særlig hos unge.

- Vi som er søvnforskere ønsker ikke å moralisere, det er ikke vårt poeng. Men det er helt klart uheldig å gå til sengs med mobil og pc.

- Ungdom er i en veldig viktig fase for læring, samtidig som de har et stort søvnbehov.

- Da kan digitale søvntyver rett og slett virke ødeleggende på skoleprestasjoner, påpeker Pallesen.

Prøver å ta igjen søvn

Det mange gjør er at de prøver å ta igjen søvn i helgene, noe som er vanskelig å få til.

- Undersøkelser har vist at selv om du kanskje føler deg uthvilt etter å ha sovet mer i helgen, så vil evnen til å stå imot en ny runde med for lite søvn bli svekket, sier Pallesen.

Dataspill viste ingen negativ effekt på søvnmønsteret i denne sammenheng, men Pallesen mener det kan skyldes at det var få som spilte inn på soverommet.

Forskerne så heller ingen negativ effekt på søvnvaner av eksempelvis tv-titting eller ved å lytte til musikk på soverommet.

Studien ble for øvrig foretatt før bruken av nettbrett tok av.

Referanse:

The relationship between media use in the bedroom, sleep habits and symptoms of insomnia. Geir Scott Brunborg, m.fl. Journal of Sleep Research. Volume 20, Issue 4, pages 569–575, December 2011. Sammendrag her.

Powered by Labrador CMS