Umulig å håndheve offsideregelen

Det er ikke rart dommeren tar feil offsideavgjørelser i fotball. Offsideregelen krever nemlig mer enn det menneskelige øye kan klare. Ball og spillere beveger seg fortere enn dommeren klarer å følge med.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Offside

Offside kommer fra det engelske off side, som betyr på feil side. I fotball er en spiller offside dersom vedkommende er på motstanderens banehalvdel og idet ballen spilles har mindre enn to motspillere inkludert keeper mellom seg og motstanderens mål.

Offside dømmes ikke når ballen kommer fra motstander, ved utspill fra mål, ved innkast eller ved hjørnespark.

For mer utfyllende informasjon om hvordan regelen skal tolkes i praksis, se lenken “The History of Offside” under artikkelen.

Kilde: Caplex

Allerede i 1847 hadde Eton College en regel om offside, eller “sneaking” som de kalte det. I 1866 innførte Football Association en felles offsideregel for sine klubber.

Like til denne dag har regelen ført til opphissede diskusjoner. Feilaktige offsideavgjørelser kan da også avgjøre en kamp.

Unnlater dommeren å blåse offside når han skulle ha gjort det, fører det ofte til avgjørende situasjoner foran mål.

Feilaktige avblåsninger skjer dessverre ofte etter virkelig godt og hurtig angrepsspill.

 

 

 

 
 

Ikke rart det blir feil av og til

Det er ikke rart at denne regelen skaper diskusjoner, skriver den spanske legen Francisco Belda Maruenda i Britisk Medical Journal.

Etter en analyse av våre øynes fysiske kapasitet, konkluderer han med at offsideregelen rett og slett krever for mye av oss.

Våre øyne klarer ikke å behandle all den informasjonen vi trenger for å bedømme offside riktig. For å klare jobben trenger dommer og linjemenn hjelp av teknologien, sier Maruenda.

For mye å holde styr på

Offsideregelen er i seg selv ikke av de enkleste. Maruenda skriver at dommeren også må ha oversikt over minst fem objekters bevegelser - to angripere, to forsvarere og ballen.

Området som offsiden kan skje innenfor, er en hel banehalvdel, og dermed minst 3 200 kvadratmeter.

Å hele tiden klare å holde oversikten over alle disse objektene, over et så stort område, er umulig for en dommer eller en linjemann, skriver Maruenda.

Dommeren må prøve å holde oversikten ved stadig å bevege øynene.

Selv øynene trenger tid

Det å flytte øynene krever noen millisekunder hver gang. Det å justere fra å se relativt nært til å fokusere på noe lenger borte, eller omvendt, det tar også tid.

Den tiden man derfor trenger for å få oversikt over alle relevante objekter slik at man kan bedømme om det er offside, den tiden er rett og slett for lang.

Å få oversikte tar nemlig så lang tid at både spillere og ballen kan ha flyttet seg vesentlig før man er ferdig.

"Mye av fotballspillet avhenger av at dommeren klarer å holde den oversikten som er nødvendig for å ta riktige offsideavgjørelser. Fotballbanen er for stor til at øyet klarer å behandle all informasjonen hurtig nok."

Alltid på etterskudd

Dommer og assistentdommere klarer aldri å få oversikten over hvordan situasjonen er akkurat på et tidspunkt - de er alltid på etterskudd.

Maruenda mener derfor at dommerstanden kan trenge teknologisk hjelp.

Til BBC sier den tidligere toppdommeren Jeff Winter at Maruendas studie trolig er korrekt.

En del av spillet

Han mener likevel ikke at det finnes noe alternativ enn å se dommerens menneskelige feil som en del av spillet.

- Profesjonell sport er om det som skjer i øyeblikket. En spiss kan misse foran mål, en keeper kan miste et innlegg og en dommer kan gjøre feil akkurat som spillerne.

- For hva skulle 22 spillere og 70 000 tilskuere ha gjort om man stoppet spillet etter hver eneste diskutable avgjørelse?

Referanse:

Francisco Belda Maruenda:Can the human eye detect an offside position during a football match?, BMJ 2004;329:1470-1472 (18 December)

Lenker:

Offside (norsk)

Offside law (football)

What is the new offside law?

Human eye cannot spot offside

The human eye cannot spot the offside rule

The History of Offside

Errors in judging offside in football

Powered by Labrador CMS