1,2 mill til utgraving av Svalbard-øgler

- Utgravingen og forskningsformidlingen av dette prosjektet kan bidra til at flere barn og unge velger realfag, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kunnskapsdepartementet og Forskningsrådet vil sammen bidra til at utgravingen av skjeletter av rovøgler på Svalbard kan fortsette i 2007.

I fjor høst avdekket utgravinger på Svalbard skjeletter av et av verdens største rovdyr, Pliosaurus.

Historien fikk stor oppmerksomhet verden over, og prosjektleder Jørn Hurum ved Naturhistorisk museum i Oslo har høstet mange lovord - ikke bare for selve funnet, men også for sin gode forskningsformidling.

Her er et utdrag av Hurums egen beskrivelse:

Tenk deg et dyr så langt som en buss med tenner store som slangeagurker. Tenk deg samtidig at disse tennene sitter i et hode der en voksen mann kan legges på tunga og svelges hel?

Du kan lese mer om monsteret på Svalbard her.

"Jørn Hurum er hele Norges dinosaurforsker. Her i gapet på en Tyrannosaurus."
"Jørn Hurum er hele Norges dinosaurforsker. Her i gapet på en Tyrannosaurus."

- Historien om rovøglen på Svalbard er et glimrende eksempel på hvordan naturvitenskap anrettet på den riktige måten kan trigge nysgjerrigheten og begeistringen, sier kunnskapsminister Øystein Djupedal.

Han bekjentgjorde bevilgningen på 1,2 millioner kroner til prosjektet på Realfagskonferansen 2007 i Tromsø i dag.

"Fra utgravingene."
"Fra utgravingene."

- Realfag er spennende, men realfag er også nødvendig. For vi trenger kompetanse i næringslivet, men ikke bare for å sikre velferd eller verdiskaping, sier Djupedal.

- Det er mange mysterier i hverdagen vi voksne har sluttet å undre oss over, men som er glimrende utgangspunkt for læringssituasjoner for barn og unge. Det må vi utnytte, sier kunnskapsministeren.

Det mest unike med oppdagelsen er at man trolig har funnet det første komplette skjelettet av Pliosaurus, som er en av de aller største rovøglene som noen gang har levd.

Det var utgravinger på Svalbard i både 2004 og 2006.

Lenker:

Naturhistorisk museum: Om utgravingene
Kunnskapsdepartementet: Støtte til utgraving av øgler på Svalbard
BBC: Monster fossil find in Arctic

Ingressbildet viser en illustrasjon av Tor Sponga.

Powered by Labrador CMS