Annonse

Bet seg inn i historien

Mange har gjennom tidene prøvd å sette spor etter seg. Her er en som helt klart laget et merke for ettertiden.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Nicholas Longrich/Yale University)

På dette bildet ser du et ben som har tilhørt en stor dinosaur,  med et bitemerke som er 75 millioner år gammelt.

Ingen vitenskapelig sensasjon, kan man vel anføre, men ifølge forskerne snakker vi i om det hittil eldste kjente bitemerke fra pattedyr på slikt underlag.

Forskerne tror merket er laget av en tidlig form for gnagere, såkalte Multituberculata. De var på størrelse med et ekorn, og hadde parvise fortenner i over- og underkjeven.

Flere av bena har bitt som overlapper hverandre, og bittene følger benkurven. Altså har gnagerne jobbet omtrent på samme måte som når vi mennesker setter til livs kornene fra en sprø, saftig maiskolbe.

Dyrene som laget merkene var nok snarere på jakt etter mineraler i enn selve kjøttet fra dinosaurkadavrene.

- Man kan si at disse bena var som et kosttilskudd å regne, sier forsker Nicholas Longrich ved Yale University, i en pressemelding.

Ellers kan vi bite oss merke i følgende: Det er ganske sikkert flere bein med bitemerker etter pattedyr som venter på bli avdekket - merker som også vil være eldre enn 75 millioner år også. Følg med.

Referanse:

Mammalian tooth marks on the bones of dinosaurs and other Late Cretaceous vertebrates. Nicholas R. Longrich og Michael J. Ryan. Paleontology, nettutgaven 16. juni 2010. DOI: 10.1111/j.1475-4983.2010.00957.x
 

Powered by Labrador CMS