Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
For første gang har forskere funnet et komplett økosystem fra begynnelsen av triasperioden for rundt 252 millioner år siden, ifølge en pressemelding fra University of Bristol.
Studien er publisert i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B.
I løpet av tre år med graving har de kinesiske forskerne funnet alt fra bløtdyr, sjøpinnsvin og leddyr til større skapninger som rovfisk og fiskeøgla ichthyosaur.
- Nå har vi flere tusen fossiler og minst 10 år med mye arbeid foran oss, sier Shi-xue Hu, studiens hovedforfatter, i presseskrivet.
Ichthyosauren er en øgle med delfinform som kunne bli rundt 5 meter lang. I sommer fant et norsk team med Jørn Hurum i spissen flere slike øgler på Svalbard.
Økosystemet som er funnet i Kina er fra kort tid etter den store masseutryddelsen i overgangen mellom perm og trias. Man regner med at over 95 prosent av livet i havet døde ut i denne hendelsen, som mange mener skyldtes en rekke kraftige vulkanutbrudd.
Det nye kinesiske funnet viser at flere av de små organismene på bunnen av næringskjeden kom tilbake i løpet av 2-3 millioner år. Da disse fikk etablert seg kom også bløtdyrene og skalldyrene tilbake, og deretter kom de store fiskene og øglene på banen.
Studier av funnet slår også fast at et komplekst økosystem var tilbake i nesten all sin prakt rundt 10 millioner år etter masseutryddelsen, noe som er senere enn tidligere antatt, skriver forskerne i studien.
Etter den store eksplosjonen som utryddet dinosaurene for rundt 65 millioner år siden tok det rundt 4 millioner år før de komplekse økosystemene var oppe og gikk igjen.
Referanse:
Shi-xue Hu mfl: The Luoping biota: exceptional preservation, and new evidence on the Triassic recovery from end-Permian mass extinction, Proceedings of the Royal Society B, desember 2010. Se sammendraget.