Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
India er verdens fjerde største utslipper av karbondioksid, og følger nå i Kina og USAs fotspor ved å hinte om hva slags utslippsmål de kan tenke seg å legge på forhandlingsbordet i København neste uke.
Shyam Saran, Indias spesialutsending for klimaforandringer, la frem tallene i et intervju tidligere denne uken, men la vekt på at han ikke visste om dette var målene India ville legge frem på klimamøtet.
Følger USA og Kina
I forrige måned sa Kina at de vil kutte karbonintensiteten med 40-45 prosent fra 2005-nivå, og USA har hintet om et totalt utslippskutt på 17 prosent.
Både India og Kina regner utslippene sine i såkalt karbonintensitet, som reflekterer mengden karbondioksid som slippes ut per produserte økonomiske enhet, og ikke totale utslipp.
Reuters skriver at utslippskuttene sannsynligvis vil skje som frivillige nasjonale tiltak, og at India ikke vil forplikte seg til en global juridisk avtale eller et regime hvor det internasjonale samfunnet kan sende inspektører for å sjekke fremgangen.
Sol og skog
Indias fokus på karbonintensitet betyr at utslippene vil fortsette å øke fremover de neste årene, men de regner med å greie 37 prosents kutt fra 2005-nivå innen 2030.
India har også tidligere sagt at de vil fortsette å holde seg til en 2008-plan som sier at solenergi, energieffektivisering og skogplanting skal være de fremste tiltakene.
En analyse gjort av WWF India viser at landet kan kutte de totale utslippsøkningene med 12-14 prosent fra 2007-nivå innen 2020. Da er ikke transport- og bygningstekniske tiltak regnet med.
- Har allerede gjort mye
Shirish Sinha, leder for klima- og energiprogrammet ved WWF India, sier at India allerede har gjort mye for å redusere energi- og karbonintensitet.
- Vi har levert et gjennomsnitt på 6 prosents årlig økonomisk vekst siden 1990, mens energiforbruk har økt 3,8 prosent i året i samme periode, sier Sinha til Bloomberg.com.
Denne uken annonserte også indiske myndigheter et omfattende prosjekt som har som mål å bytte ut alle de ineffektive vedfyrte ovnene som brukes til matlaging av den fattige befolkningen.
Ifølge Times of India bruker mellom 135 og 140 millioner husholdninger i landet slike ovner, som kalles chullaer.
Internasjonal konkurranse
Annonse
Shyam Saran sier til Times of India at Verdens helseorganisasjon regner med at mellom 300 000 og 400 000 mennesker dør hvert år i India av innendørs forurensning.
Soten fra ovnene inneholder også klimagasser, og prosjektet er del av Indias målsetning om å redusere sin energiintensitet.
Ifølge Indias miljødepartement vurderer de nå å holde en internasjonal konkurranse for å finne ut den beste teknologien for de nye ovnene.