Naturvernorganisasjonen Natur og Ungdom mener FNs illevarslende klimarapport vil bety slutten for olje- og gassfelt i Norge. (Arkivfoto: Helge Hansen/NTB scanpix)
Natur og Ungdom: FNs klimarapport må bety slutten for nye olje- og gassfelt
Natur og Ungdom tror FNs dystre klimarapport vil bety slutten for norsk oljeproduksjon. – Vi må starte nedtrappingen umiddelbart, sier leder Gaute Eiterjord.
Den ferske rapporten fra FNs klimapanel kommer med illevarslende nyheter og viser at klimagassutslippene må reduseres med 40-50 prosent innen 2030 for å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.
Naturvernorganisasjonen Natur og Ungdom mener regjeringen er nødt til å legge om sin klimapolitikk, og starte nedtrappingen av olje- og gassutvinning umiddelbart.
– Hvis dagens politikere skal kunne se oss som er unge i øynene i framtida, må de legge om norsk klimapolitikk totalt. Dette betyr slutten for nye oljeprosjekter i Norge, og at vi må starte nedtrappingen umiddelbart. Vi har allerede funnet langt mer olje og gass enn vi noensinne kan bruke, og regjeringa kan ikke fortsette å dele ut nye olje- og gasslisenser, mener Eiterjord.
Fakta om FNs klimapanel
FNs klimapanel, på engelsk forkortet IPCC, ble opprettet av Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) og FNs miljøprogram (UNEP) i 1988.
IPCC produserer ikke egen forskning, men gjennomgår og sammenfatter den nyeste klimaforskningen. Panelet gjør også vurderinger av mulige tiltak for å begrense klimaendringene.
Panelet ble i 2007 tildelt Nobels fredspris sammen med USAs tidligere visepresident Al Gore.
I sin siste hovedrapport fra 2014 fastslår IPCC at mesteparten av temperaturøkningen på jorda siden 1950 med svært høy sannsynlighet er menneskeskapt.
På klimatoppmøtet i Paris i 2015 fikk IPCC i oppdrag å lage en rapport om mulighetene for å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.
(Kilder: NTB, IPCC, Klif)
Krisepakke for klima
Klimarapporten kommer samme dag som regjeringen legger fram statsbudsjett for 2019, og Eiterjord krever en krisepakke for klimaet.
– Norske politikere har visst om klimaproblemet lenger enn jeg har levd. Likevel er Norge et av få land i hele Europa som ikke har klart å kutte utslippene siden 1990. Det er på tide at politikerne slutter å snakke om klimaendringene som «vår tids største utfordring» og begynner å gjøre noe. Klimaet trenger en krisepakke hvor alle områder i samfunnet skal ned på null utslipp, sier Eiterjord.
Sol og vind
Greenpeace Norge sier FNs klimaforskning viser at det fremdeles er mulig å nå målene, men at det krever en langt tøffere klimapolitikk som sørger for en rask utfasing av fossil energi. Leder Truls Gulowsen mener løsningen ligger i sol- og vindenergi.
– Sol og vind ventes en kjempevekst og kan dekke 70-85 prosent av elproduksjonen innen 2050, med trender som viser et enda høyere potensial. Det er her klimaløsningen ligger, sier han.
Gulowsen mener regjeringen må slutte å åpne nye oljefelt som vil produsere forurensing mange tiår inn i framtiden.
– Det trengs en rask nedgang i oljeforbruket fram mot 2050. Noen av scenarioene innebærer så mye som 37 prosent kutt innen 2030. Det betyr at vi i Norge må slutte å tro at vi kan fortsette å være en stor oljeeksportør og samtidig nå klimamålene, sier han.