Mest sannsynlig var en 15 kilometer stor asteroide årsaken til dinosaurenes undergang. Dette er forskere stort sett enige om i dag. Nå vet japanske forskere hvordan det foregikk. (Bilde: Science Photo Library, NTB scanpix)
Asteroide kan ha drept dinosaurene med sot fra brennende olje
Ny forskning kan forklare hvorfor dinosaurene ble utryddet, mens krokodillene overlevde.
En enorm asteroide traff Mexico for 66 millioner år siden.
At denne asteroiden ble dinosaurenes undergang, er forskere stadig mer sikre på. Men hvordan det skjedde og hvorfor flere andre dyrearter overlevde, er usikkert.
En rådende teori har vært at asteroiden virvlet opp så mye støv i atmosfæren at sollyset ble stengt ute, samtidig som det skjedde en massiv forurensning av atmosfæren med svovel.
I kombinasjon med en dramatisk klimaendring til det kaldere, ble det takk og farvel til dinoene.
Hvorfor døde ikke andre dyr?
Men hvorfor overlevde flere andre dyrearter denne globale katastrofen?
Ta for eksempel krokodillene. De er store dyr som ikke er i stand til å gjemme seg unna naturtrusler like lett som små pattedyr eller fugler. Krokodillene er i tillegg kaldblodige, akkurat som dinosaurene var. Slik kunne de også ha blitt ofre for et dramatisk kaldere klima.
Den nye teorien om dinosaurenes undergang går ut på at asteroiden satte fyr på store reservoarer av råolje under bakken i det som i dag er Mexico.
At denne råoljen fantes der og nå er forsvunnet, er en del av teorien. Dette støttes av at det i Mexicogolfen, ikke langt unna, fortsatt finnes masse råolje under havbunnen.
Bak den nye teorien står forskeren Kunio Kaiho ved Tohoku-universitetet i Japan.
Oljebrannen sendte så mye sot opp i øvre luftlag av atmosfæren at lyset fra Sola ble stengt ute. Dette spredte seg over hele kloden.
Sot dekket jorda i to til fem år
Kaiho og kollegene hans har regnet seg fram til at sot-forurensningen kan ha blitt i stratosfæren i mellom to og fem år. Situasjonen ble ikke normal igjen før etter ti år.
De japanske forskerne ser i modellen sin at katastrofen og den globale nedkjølingen gikk verst ut over dyrelivet i områder som lå lengst fra ekvator. Rundt ekvator var nedkjølingen mindre alvorlig og det satte blant annet de varmekjære krokodillene i stand til å overleve.
Forskerne mener teorien deres styrkes av at det flere steder i verden er funnet rester av sot i bakken fra nettopp denne perioden.
En grufull cocktail
Avisa The Guardian har bedt eksperter på dinosaurutryddelsen om å kommentere den nye japanske teorien.
– Tidligere forsøk på å modellere masseutryddelsen har vist oss katastrofer som var så dramatiske at det er vanskelig å forstå at i det hele tatt noe liv kunne overleve asteroide-nedslaget. Dette er et mer nyansert forsøk på å forklare hva som hendte i tiden etter nedslaget, sier Paul Wignall ved Universitetet i Leeds.
Stephen Brusatte ved Universitetet i Edinburgh mener den japanske teorien er spesielt overbevisende når den setter asteroide-nedslaget i sammenheng med den svært raske klimaendringen som etter alt å dømme fant sted. Men Brusatte er ikke overbevist om at sot alene kan ha tatt knekken på dinosaurene.
– Når en asteroide treffer jorda med en kraft tilsvarende mer enn en milliard atombomber, så er det uansett en dårlig dag for livet på planeten.
– Mye liv kan ha blitt stekt momentant.
– Andre dyr kan ha blitt rammet av vulkanutbrudd, jordskjelv og tsunamier. Om alt dette inntraff sammen med sotet som gikk opp i lufta, så får vi en grufull cocktail hvor det er vanskelig å peke ut hva som var viktigst, sier den skotske forskeren til The Guardian.
Dinosaurene hanglet allerede
forskning.no har flere ganger tidligere skrevet om asteroiden som antakelig tok knekken på dinosaurene og en rekke andre dyrearter.
En britisk forskergruppe lanserte tidligere i år teorien om at dinosaurene hadde hanglet allerede lenge før asteroiden traff jorda for 66 millioner år siden. Vi kjenner nå til rundt regnet 1000 ulike dinosaurarter. De første av dem dukket opp for 160 millioner år siden. Men allerede flere titalls millioner år før asteroide-nedslaget ser de britiske forskerne at dinosaurene var på defensiven, stadig mer presset av våre egne pattedyr-forfedre.
En alternativ teori er at en kombinasjon av store vulkanutbrudd i India og asteroide-nedslaget i Mexico, sammen spente bein for dinosaurene. Kombinasjonsteorien kan du lese mer om i denne forskning.no-artikkelen:
Referanse:
Kunio Kaiho m. fl: «Global climate change driven by soot at the K-Pg boundary as the cause of the mass extinction», Scientific Reports, 14. juli 2016