Mesling-studie var bevisst svindel

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den britiske studien som i 1998 hevdet at det var en sammenheng mellom en vaksine mot meslinger og autisme var et resultat av bevisst forfalskning, skriver British Medical Journal (BMJ).

Journalisten Brian Deer spilte en vesentlig rolle i å avdekke forskningsjukset med sine artikler i Sunday Times. BMJ trykker i dag den første av en serie nye artikler der Deer viser hvordan svindelen ble gjennomført.

Ansvaret for svindelen plasseres hos den britiske legen og forskeren Andrew Wakefield. Hans påstand om at vaksinen kunne være farlig fikk stor oppmerksomhet i Storbritannia da studien hans ble publisert i prestisjetunge Lancet.

BMJs sjefsredaktør karakteriserte på lederplass i går Wakefields artikkel som bevisst svindel og slår fast at den førte til at mange britiske foreldre unnlot å gi sine barn vaksine. Tidsskriftet påpeker at det var journalisten Deer og ikke kritikk fra andre forskere innefor medisin som var avgjørende for å avdekke skandalen.

Wakefield hadde blant annet bevisst rekruttert et skjevt utvalg deltagere til sin studie, og skal ha fått penger fra et advokatfirma som plana et massesøksmål. Lancet trakk først i fjor tilbake artikkelen. Wakefield er fradømt retten til å praktisere som lege.

Powered by Labrador CMS