Annonse

Fratatt retten til å være lege

Aldri før har en lege mistet retten til å praktisere i Norge på grunn av forskningsjuks. Men nå har Statens helsetilsyn tilbakekalt Jon Sudbøs autorisasjon. Advokaten hans varsler at vedtaket blir påklaget.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette innebærer i så fall at saken tas videre, og at Statens helsepersonellnemnd skal avgjøre om Jon Sudbø kan få tilbake retten til å praktisere som lege og tannlege, melder NTB.

Klagefristen på helsetilsynets vedtak er tre uker fra tidspunktet Sudbø har mottatt tilsynets brev. Her kan du lese hele brevet Tilbakekall av autorisasjon som lege og tannlege, som Statens helsetilsyn har sendt Jon Sudbø.

Advokat Erling O. Lyngtveit sier til Aftenposten at hans klient stiller seg hoderystende til beslutningen om å bli fratatt retten til å praktisere som både lege og tannlege.

- Vedtaket vil bli påklaget. Reglene er slik at det først må behandles i Helsepersonellnemnda. Hvis ikke, ville han gått direkte til retten. Han er innstilt på å gå til sak mot staten, fortsetter Lyngtveit.

Fabrikkerte underlagsmateriale

Sudbø ble tatt i juks i januar i år, etter at personer i forskningsmiljøet avdekket at han hadde fabrikkert underlagsmaterialet til en vitenskapelig artikkel publisert i det medisinske tidsskriftet Lancet høsten 2005.

30. juni slo en ekstern granskingskommisjon blant annet fast at Sudbøs doktoravhandling og tre tilknyttede originalartikler burde trekkes tilbake.

Tidligere denne måneden anbefalte dessuten en enstemmig komité, nedsatt av Universitetet i Oslo (UiO), at doktorgraden hans må underkjennes.

Hvis universitetet følger komiteens innstilling, vil det være første gang at en avlagt doktorgrad trekkes tilbake her i landet.

- Uforenlig med yrkesutøvelse

Det ble også igangsatt tilsynssak mot Jon Sudbø, og det er denne saken som har vært under behandling hos Statens helsetilsyn i fire måneders tid.

Helsetilsynet konkluderer i sitt brev med følgende:

(?) det at De har lagt fabrikerte data til grunn for forskning som er publisert i en vitenskapelig artikkel i et internasjonalt anerkjent tidsskrift et så grovt brudd på det som forventes av en lege/tannleges atferd at Statens helsetilsyn finner at den allmenne tillit til Dem som lege og tannlege er betydelig svekket.

Etter Statens helsetilsyns vurdering utgjør dette atferd som anses uforenlig med yrkesutøvelse som både lege og tannlege, skriver tilsynet videre.

- Etterrettelighet og nøyaktighet nødvendig

- Vi sender et sterkt signal om at etterrettelighet og nøyaktighet er nødvendig og helt grunnleggende i medisinsk forskning, sier avdelingsdirektør Gorm Grammeltvedt i Statens helsetilsyn til Aftenposten.

Helsetilsynet understreker imidlertid at det ikke kan dokumenteres at pasienter har lidt skade av Lancet-artikkelen.

Hva angår den videre skjenben til Sudbøs doktorgrad, så skal Universitetet i Oslo trolig fatte en endelig beslutning om denne før jul.

I tillegg er Jon Sudbø ifølge avisen fortsatt under etterforskning av politiet.

Powered by Labrador CMS