Isbjørnforkledningen som ble tatt i bruk.  (Foto: M.Kardel/UiO)
Isbjørnforkledningen som ble tatt i bruk. (Foto: M.Kardel/UiO)

Parodi-Nobel gikk til norske forskere

Prisen gikk til norske og tyske forskere som har undersøkt hvordan reinsdyr reagerer når de ser mennesker forkledt som isbjørner. 

Ig Nobel-prisen, en parodi på Nobelprisene, går til forskere som har “gjort noe som først får folk til å le, men deretter får dem til å tenke”

Prisene deles ut innenfor fagfeltene fysikk, kjemi, medisin, litteratur, fredsforskning, helse, ingeniørfag, kunst, arktisk forskning og økonomi.

I år gikk prisen for arktisk forskning til de norske forskerne Eigil Reimers og Sindre Eftestøl for en studie de har gjort på reinsdyr.

Begge forskerne var til stede på prisutdelingen ved Harvard University i går. Reimers opplevde prisen som både hyggelig og ærerik, og håper det kan gi litt ekstra oppmerksomhet, skriver NRK.no.

Les mer om prosjektet her

Først i 1995

Det er ikke første gang nordmenn har rasket med seg en Ig Nobel-pris. Den første seieren gikk til Martha Kold Bakkevig fra SINTEF for sin oppdagelse: Man blir kald av å gå rundt i vått undertøy.

Senere har prisen gått til flere andre, heldige nordmenn.

Jesus i brødskiva

Blant de andre prisvinnerne ved årets tildeling, var forskere fra Kina og Canada, som undersøkte hvorfor noen av oss mener å gjenkjenne ansiktet til Jesus på skiver med ristet brød.

Ellers fikk forskere fra Tsjekkia prisen for sin undersøkelse om  det er farlig for et menneske å eie en katt.

Referanse:

Lenke til Ig Nobels nettsider

Eigil Reimers and Sindre Eftestøl. Response Behaviors of Svalbard Reindeer towards Humans and Humans Disguised as Polar Bears on Edgeøya,”, Arctic, Antarctic, and Alpine Research, vol. 44, no. 4, 2012, pp. 483-9. Se sammendrag

Powered by Labrador CMS