Carl-Henrik Heldin er også ordstyrer i Nobelstiftelsens styre. Her taler han ved prisutdelingen i Konserthuset i Stockholm i 2017. (Foto: Patrik C Österberg / IBL)
Carl-Henrik Heldin er også ordstyrer i Nobelstiftelsens styre. Her taler han ved prisutdelingen i Konserthuset i Stockholm i 2017. (Foto: Patrik C Österberg / IBL)

Svensk professor tildeles Anders Jahres medisinske pris

Anders Jahres medisinske pris for 2019 på 1 million kroner går til professor Carl-Henrik Heldin ved Uppsala universitet.

Publisert

Heldin får prisen for sitt banebrytende bidrag til å forstå sammenhengen mellom cellers vekstfaktorer og kreft. Heldin er en av de mest siterte forskerne i Norden, og hans forskning har ført til nye prinsipper innen kreftbehandling, skriver Universitetet i Oslo i en pressemelding.

Anders Jahres pris til yngre forskere på 400.000 kroner deles mellom dr. Jenny Mjösberg ved Karolinska Institutet og dr. Lars Tjelta Westlye ved Universitetet i Oslo. Mjösberg får prisen for sine studier av en nyoppdaget celletype i immunforsvaret som medvirker til allergi og betennelsessykdommer. Westlye mottar prisen for sine bidrag til å forstå hvordan medfødte egenskaper og personlighetstrekk kan forklare disposisjon for mentale lidelser.

– Universitetet i Oslo gratulerer de tre prisvinnerne, og jeg er glad for at vi har æren av å dele ut denne prestisjetunge nordiske medisinprisen. Vi bør gi anerkjennelse til dem som gjør en ekstraordinær innsats. Man kommer ikke lett til resultatene som ligger bak disse prisene. De tre prisvinnerne har gjort en ekstraordinær innsats, sier UiO-rektor Svein Stølen, som også understreker at det er ekstra hyggelig at en av årets prisvinnere er fra UiO.

Anders Jahres medisinske priser belønner forskning innen basal og klinisk medisin. Prisene deles ut av Universitetet i Oslo og er blant de største innen medisin i Norden. Prisutdelingen skjer i Universitetets aula 31. oktober.