Andrew Wiles brukte sju år på å bevise Fermats siste teorem, et teorem som hadde vært umulig å bevise siden det ble lagt fram i 1637. Wiles måtte kombinere vidt forskjellige teorier for å lage beviset, teorier som likevel viste seg å ha en dypere sammenheng. (Foto: Science Photo Library)
Abelprisen til Sir Andrew Wiles
Den britiske matematikeren Sir Andrew Wiles får Abelprisen 2016 for sitt bevis av Fermats siste teorem – et teorem som i over 350 år har vært regnet som umulig å bevise.
Fermats siste sats ble formulert første gang av en franske juristen og amatørmatematikeren Pierre de Fermat i 1637.
Fermat selv antydet at han hadde funnet en løsning på det gåtefulle tallteoretiske utsagnet, men at han ikke hadde plass til å skrive det ned i boka der teoremet ble publisert.
Nye teoretiske verktøy
I mer enn 250 år forsøkte matematikere å gjøre det Fermat påsto at han hadde klart. Trolig bløffet Fermat, for det var først på 1950-tallet at to japanske matematikere, Goro Shimura og Yutaka Taniyama, utviklet teorier som kunne brukes for å bevise teoremet.
Det måtte likevel mer arbeide til for å utvikle den dype sammenhengen som japanerne hadde funnet mellom to vidt forskjellige områder av matematikken – elliptiske ligninger og modulære former.
På 1980-tallet viste matematikerne Gerhard Frey og Kenneth Ribet at hvis denne dype sammenhengen falt, så falt også Fermats teorem.
Arbeidet hemmelig i sju år
Andrew Wiles hadde fordypet seg i nettopp de teoriene som Taniyama og Shimura koblet sammen – elliptiske kurver og modulære former. Derfor hadde han alle forutsetninger for å bevise Fermats siste teorem.
Han tok fatt på oppgaven i 1986, men holdt arbeidet hemmelig. Han var redd for at forsøket skulle skape så mye oppstuss at han ville miste konsentrasjonen, og at noen kanskje ville komme ham i forkjøpet.
Sju år seinere begynte ryktene å spre seg. Wiles skulle holde et foredrag på Cambridge-universitetet i 1993. Han hadde ikke annonsert noe på forhånd, men salen var fullpakket.
Da han avsluttet foredraget og konkluderte med at Fermats siste teorem var bevist, brøt salen ut i spontan applaus.
Åpenbaring
Men applausen skulle vise seg å komme for tidlig. Seinere det året fant en kollega en feil i beviset til Wiles.
Hadde han bommet på beviset? Det ville vært et ødeleggende nederlag for Wiles. Han tok fatt på arbeidet med å redde stumpene, sammen med en av sine tidligere studenter, Richard Taylor.
Etter ett år var de i mål. I 1995 kunne den endelige versjonen av beviset publiseres. Nå holdt det.
– Jeg hadde denne utrolige åpenbaringen. Det var det viktigste øyeblikket i mitt liv, fortalte Wiles med tårer i øynene i en BBC-dokumentar, ifølge den britiske forfatteren Alex Bellos.
Beviset av Fermats siste sats innledet en ny æra i tallteorien. Få resultater har en så rik matematisk historie og et så dramatisk bevis som Fermats siste sats, ifølge en melding fra Det Norske Videnskaps-Akademi, som tildeler Abelprisen.