Hvem får Abelprisen?

I dag klokken 12.00 offentliggjøres vinneren av Abelprisen 2008.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere prisvinnere

Disse har vunnet Abelprisen siden den første utdelingen i 2003.

2007: Srinivasa S. R. Varadhan
2006: Lennart Carleson
2005: Peter D. Lax
2004: Sir Michael Francis Atiyah og Isadore M. Singer
2003: Jean-Pierre Serre

Kilde: www.abelprisen.no

Prisen deles ut for sjette gang i år, og er på 6 millioner kroner. Kunngjøringen i dag finner sted på Det Norske Videnskaps-Akademi i Oslo.

Se direkteoverføring her fra klokken 12.00.

Akademiets preses, professor Ole Didrik Lærum, skal bringe budskapet om hvem som får årets Abelprisen, som stadig oftere blir kalt “Nobelprisen i matematikk”, ifølge Akademiet.

Les mer om Abelprisen her.

Initiativet til prisen ble tatt tilbake i 2001, av den daværende regjering. Formålet med prisen er å hedre fremragende vitenskapelig arbeid innen matematikk.

Og; bidra til å reise fagets samfunnsmessige status, samt stimulere matteinteressen blant unge.

 

Faglig begrunnelse

Når prisvinneren er offentliggjort, skal lederen av den internasjonale Abelkomiteen, Kristian Seip, gi en faglig begrunnelse for tildelingen.

Deretter blir det populærvitenskapelig presentasjon av prisvinnerens arbeid ved professor Marcus du Sautoy i matematikk ved universitetet i Oxford, England.

Prisutdeling i mai

Selve utdelingen av Abelprisen kommer senere i vår. Den finner sted i en høytidelig seremoni, den 20. mai i Universitetets Aula, Oslo.

Da kommer den norske kongefamilien til å være godt representert. Kong Harald skal være prisutdeler, og dessuten vil Dronning Sonja være til stede, melder abelprisen.no

Powered by Labrador CMS