Abelprisen 2004 - et vidunderlig valg

Abelprisen 2004 går til Sir Michael Francis Atiyah fra University of Edinburgh og Isadore M. Singer fra Massachusetts Institute of Technology. Et vidunderlig valg, mener toppmatematikere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Atiyah og Singer oppdaget og beviste indeksteoremet, som knytter topologi, geometri og analyse til hverandre. Dermed har de hatt en fremtredende rolle når det gjelder å bygge nye broer mellom matematikk og teoretisk fysikk, sier Abelkomiteen i sin begrunnelse.

- Dette er et vidunderlig valg, mener John M. Ball, professor ved Universitetet i Oxford og president i International Mathematical Union (IMU).

Fornøyde matematikere

- Atiyah-Singer-indeksteoremet er et landemerke for matematikken i det 20. århundret. Det forklarer en mengde tidligere resultater innen geometri og topologi, og bringer geometri, topologi, algebra og differensialregning på en nydelig måte, sier Ball.

Teoremet har vært en katalysator for et ekstremt fruktbart samarbeid mellom matematikere og fysikere som prøver å finne ut av den fundamentale strukturen på materie.

"Sir Michael Francis Atiyah ble bare delvis overrasket."
"Sir Michael Francis Atiyah ble bare delvis overrasket."

- Jeg er meget glad for denne avgjørelsen fra Abelkomiteen, sier Friedrich Hirzebruch fra Max Planck-Instituttet.

President John Kingman i European Mathematical Society (EMS) tror at valget vil bli godt mottatt blant verdens matematikere.

- Dette vil bidra til at Abelprisen får et solid rykte, sier han til forskning.no.

Overraskelse

Prisvinnerne selv er nok også temmelig fornøyde. Det kunne i hvert fall virke slik på Atiyah, som fikk det glade budskapet over telefon av Reidun Sirevåg, generalsekretær i Det Norske Videnskaps-Akademi.

- Han ble veldig glad for å få prisen, og for å dele den med Singer, fortalte Sirevåg, som også spurte om prisvinneren ble overrasket. Det var han visst bare delvis.

Derimot fikk Sirevåg selv en overraskelse da hun forberedte Atiyah på en mulig invitasjon til Trondheim i forbindelse med prisutdelinga i mai. Det viste seg nemlig at matematikeren er både æresdoktor ved NTNU og medlem av det Kongelige Norske Vitenskapsselskap i Trondheim.

Vidunderpar

"Isadore M. Singer."
"Isadore M. Singer."

- Atiyah og Singer beviste indeksteoremet tidlig på 1960-tallet, fortalte professor Erling Størmer under priskunngjøringen på Det Norske Videnskaps-Akademi.

Forskerne jobbet sammen i nærmere 20 år, både med å utvikle indeksteoremet og med å videreføre ideene derfra.

- Til deres store overraskelse viste det seg at teoremet også kunne brukes i fysikken, sa Størmer.

Atiyah og Singer ble snart de sentrale drivkreftene i å knytte matematikk og teoretisk fysikk nærmere sammen, og dette har vært til stor nytte for begge disipliner.

Og det er ikke første gangen de to forskerne får priser for innsatsen.

Ære og berømmelse

I 1966 ble Atiyah tildelt Fieldsmedaljen, som er en meget prestisjetung pris for matematikere under 40 år. Singer mottok The National Medal of Science av president Ronald Regan i 1983. Dette er den høyest rangerte amerikanske utmerkelsen for vitenskap.

Atiyah og Singer er blant det forrige århundres mest innflytelsesrike matematikere. De er begge i slutten av 70-årene, men stadig aktive.

- Det kan jeg selv innestå for etter å ha snakket med dem og hørt dem forelese i løpet av de siste to-tre årene, konkluderte Størmer.

Lenker:

Det norske Vitenskaps-Akademi: Abelprisen

Powered by Labrador CMS