Flytter Veterinærhøgskolen til Ås

Oslo (NTB): Regjeringen går inn for å flytte Norges veterinærhøgskole fra Oslo til Ås i Akershus.

Sentrale Ap-politikere reagerer kraftig og kaller det en hjemmeseier for Sp-leder Åslaug Haga.

Haga skal ha overtalt regjeringskollegene i SV og Ap til å gjennomføre flyttingen til Universitetet for miljø og biovitenskap i Ås, skriver VG Nett. Universitetet ligger kun et par kilometer fra Hagas bosted.

- Jeg har vanskelig for å tro at regjeringen vil gå imot et samlet forskningsmiljø, som ønsker å slå Veterinærhøgskolen sammen med Universitetet i Oslo, sier Jan Bøhler (Ap) til avisa.

Saken kommer opp på Aps gruppemøte på Stortinget onsdag ettermiddag. Oslo-representantene Bøhler og Marit Nybakk lover omkamp.

- Ås og Oslo hører til samme press-region på det sentrale Østlandet. Dette er lissom-distriktspolitikk fra Sps side, sier Nybakk.

Stiller seg undrende til flytting

Prorektor Yngvild Wasteson ved Norges veterinærhøgskole synes det er betenkelig at regjeringen har gått imot sine egne faglige vurderinger når det gjelder flyttingen av skolen til Ås.

- Regjeringens egne faglige rapporter konkluderte med at Oslo var den riktige løsningen tidligere i prosessen. Derfor stiller jeg meg undrende til at de nå vil at vi skal flytte til Ås, sier prorektor Yngvild Wasteson ved Norges veterinærhøgskole til NTB.

Hun er nå imidlertid innstilt på å gjøre det beste ut av situasjonen, til tross for skuffelsen.

- Det viktigste for oss er at skolen blir behandlet som en likeverdig partner i samarbeidsprosessen. Så får vi riste av oss skuffelsen, sier Wasteson til NTB.

Skuffet

Administrerende direktør Roar Gudding i Veterinærinstituttet er også skuffet over regjeringens beslutning om å flytte instituttet til Ås og er redd han vil miste medarbeidere.

- Vi har tidligere konkludert med at det ikke vil være faglig fordelaktig for oss å flytte fra Oslo til Ås. Men dette er jo en politisk beslutning, så vi må bare følge opp det, sier administrerende direktør Roar Gudding i Veterinærinstituttet til NTB.

Regjeringen gikk onsdag inn for å flytte Norges veterinærhøgskole og Veterinærinstituttet fra Oslo til Ås i Akershus. Roar Gudding tror han vil miste medarbeidere som følge av flyttingen.

- Vi risikerer naturligvis å miste enkelte gode medarbeidere fordi reiseveien blir drøye 3,5 mil lengre, sier Gudding til NTB.

Han understreker at instituttets tre kjerneområder er dyrehelse, fiskehelse og mattrygghet, og at de to sistnevnte områdene ikke vil få et tilstrekkelig faglig miljø på Ås.

(©NTB)