Fugleinfluensaforskning frigis

En studie der forskere laget en ny variant av fugleinfluensa ble vurdert som terrorfarlig, og sensurert av et amerikansk forskningspanel. Nå har de ombestemt seg.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå kan allmennheten likevel få lese en usensurert versjon av studien til forskeren Ron Fouchier og kollegaene ved Erasmus Universitet i Rotterdam.

Ron Fouchier på arbeidsplassen sin, Erasmus Medical Center i den nederlandske byen Rotterdam. (Foto: NYT/ Scanpix)

Forskerne framstilte en variant av fugleinfluensaviruset som kunne smitte mellom ildere, og dermed kanskje også mellom mennesker.

Det amerikanske National Science Advisory Board for Biosecurity (NSABB) har inntil nylig ment at innholdet i studien, som skulle publiseres i tidsskriftet Science, i tillegg til en japansk studie som skulle publiseres i Nature, kunne utgjøre en trussel om biologisk terrorisme dersom de havnet i gale hender.

Derfor anbefalte de før jul at artiklene skulle skrives om og sensureres.

Etter at Fouchier og kollegaene nylig la fram ny informasjon på et møte i Verdens Helseorganisasjon, har NSABB imidlertid ombestemt seg, i allefall i den ene studiens tilfelle.

Modelldyr for menneskesmitte

Studien viser hvilke genetiske endringer som tillater fugleinfluensaviruset å smitte mellom ildere. Ildere brukes som modelldyr for smitte mellom mennesker.

Derfor kan funnene si noe om viktigheten av å overvåke viruset for å ha oversikt over om det utvikler seg i en retning som kan bety en risiko for en pandemi blant mennesker, ifølge sjefredaktør i Science, Bruce Albert.

Han kommenterer NSABBs nye avgjørelse i tidskriftets nyeste utgave.

(Foto: Colourbox)

De nye opplysningen som Fouchier og kollegaene nå har lagt fram viser blant annet, i følge Alberts oppsummering av saken, at det muterte viruset som forskerne frambrakte i studien er mindre farlig enn antatt.

Dessuten er folkehelsefordelene ved å offentliggjøre forskningen større enn man har tenkt seg på tidligere.

Dermed trekker NSABB tilbake anbefalingen om at den vitenskapelige artikkelen til forskerne må sensureres, og tillater istedet en litt revidert versjon som inkluderer data, metoder og konklusjoner i en uredigert form.

Ingen publiseringsdato bestemt

Bruce Alberts skriver i uttalelsen i Science at tidsskriftet applauderer avgjørelsen til NSABB, i lys av den nye informasjonen som har kommet fram.

- Å gjøre artikkelen tilgjengelig i usensurert form via fagfellevurdert publisering i Science, vil hjelpe ansvarlige forskere med å lage legemidler og vaksiner som kan bekjempe utbrudd. I tillegg vil det gjøre det mulig med en bedre internasjonal virusovervåking for å beskytte folkehelsa.

Noen dato for når tidsskriftet vil publisere artikkelen, er ikke satt. Nå skal den nye versjonen gjennom ytterligere fagfellevurdering og redigering.

Powered by Labrador CMS