Annonse
Hvis Storbritannia velger å forlate EU uten en avtale, kan det få store konsekvenser for norske forskere. (Foto: Paul Hackett / Reuters / NTB scanpix)

Forskningsrådet advarer mot å samarbeide med britiske forskere

Frykter at Storbritannia skal forlate EU uten en avtale.

Publisert

Forskningrådet ber norske forskere om å «tenke seg godt om» før de deltar i EU-søknader som koordineres av britiske institusjoner og bedrifter. Det skriver de selv på sine nettsider.

Etter den 29. mars i år, vil Storbritannia ikke lenger være en del av EU. Statsminister Theresa May forhandlet frem en avtale som ville gjort det mulig for landet å fortsatt være en del av det store, pågående EU-forskningsprogrammet Horisont2020 til det avsluttes. I dette programmet deles 80 milliarder euro ut til europeiske forskere over en periode på syv år .

Men det britiske parlamentet har nektet å godta denne avtalen.

Dette betyr at landet risikerer å forlate EU uten noen form for avtale. Det vil ha store konsekvenser for hele det britiske samfunnet. Det vil også ha konsekvenser for norske forskere.

Endringer i nåværende prosjekter

Selv om Norge ikke er en del av EU, er vi en del av mange store europeiske samarbeid gjennom EØS-avtalen. Det betyr også at vi samarbeider om store forskningsprosjekt, som Horisont 2020.

– Fordi det britiske parlamentet har avvist utmeldingsavtalen med EU, har sannsynligheten for et såkalt «no deal»/hard Brexit økt betydelig, skriver Forskningsrådet.

I alle nye søknader vil i så fall Storbritannia regnes som et såkalt tredjeland. Det betyr at de vil kunne delta i forskningsprosjekter, men at de ikke kan få pengestøtte fra EU, med mindre deres deltakelse ansees som avgjørende for å gjennomføringen av prosjektet.

Forskningsøknader med britiske prosjektledere og koordinatorer vil derfor ikke komme heldig ut.

Det er ikke bare nye søknader som vil bli påvirket.

–For eksisterende prosjekter med britiske samarbeidspartnere må norske deltagere være forberedt på endringer i prosjektene og reforhandling av kontrakter, skriver Forskningsrådet.

Britiske myndigheter har gitt signaler om at de selv vil dekke prosjektkostnadene for partnere i Horisont2020-prosjekter dersom de skulle forlate EU uten en avtale, ifølge Forskningsrådet.

Vil gjøre det vanskeligere å bevege seg i Europa

Hvis Storbritannia ender opp uten en avtale, vil det også gjøre det vanskeligere for britiske forskere og studenter å bevege seg i Europa. De samme utfordringene vil gjelde for nordmenn som skal til Storbritannia, med mindre landene gjør en avtale seg i mellom.

Forskningsrådet advarer mot at dette vil det skape utfordringer for briter som vil forske i Norge, og nordmenn som vil forske i Storbritannia.

Powered by Labrador CMS