Realfagsbygget ved NTNU i Trondheim var fult av interesserte tenåringer. (Foto: Ronja Edelsteen Andreassen)

Stappfullt på forskernatt for tenåringer

1100 tenåringer var samlet på Ungdommens forskernatt ved NTNU i Trondheim.

Eirik Åseim tar master i biologi, mens elevene Sarah Brynhildsen og Rakel Grønberg hyler litt når de tester sin frykt. Henriette Vaagland er biolog ved NTNU. (Foto: Ronja Edelsteen Andreassen)

Alle typer fag var tilstede i realfagsbygget for å sjarmere ungdommen til å velge studier ved NTNU fredag.

En fornøyd Gunilla Rosenquist er professor i etologi ved NTNU og medarrangør. Etologi er studier av dyrs atferd.

– Det er særlig artig å se at så mange vil komme hit. Ungdommene stiller intelligente spørsmål, og faktisk løper videre for å få med seg det som står på programmet.

– Dette er 13. året vi har Researchers night-arrangement som er del av Forskningsdagene. Arrangementet er viktig, hvilket også rektor ved NTNU mener, sier Rosenquist.

Kakerlakker og larver

17-åringene Sarah Brynhildsen og Rakel Grønberg går andre året på videregående. De har tatt turen for å la seg fascinere. Begge putter hendene ned i en boks de ikke får se hva inneholder.

På denne posten handler det om frykt. De får kjenne på noe levende i boksene. Det hyles.

– Dette er kult og bra, for her får vi innblikk i mye forskning. Det er bra fordi vi blir mer interesserte. Alle jobber krever jo utdanning. Jeg vil finne ut hva jeg skal studere. Jeg har en plan men ser jeg er åpen for å endre den, særlig etter å ha sett foredrag her, fastslår Grønberg.

– Vi liker mer enn forelesningene her. Vi ser realfag som interessant, men samfunnsfagene er vel så interessante. Å se så mye nye ting, og få faglige opplevelser motiverer. Jeg tenker å studere sikkerhet, forteller Brynhildsen.

Begge har de latter i stemmen etter å ha kjent på det ukjente i boksen. Plommer i den ene skremte bare noen. Kakerlakken og bille-larvene var nok frykteligere, for de beveget seg.

Topp fredagskveld

Henriette Vaagland er biolog ved NTNU og Nasjonalt senter for realfagsrekruttering og hun er imponert over at så mange velger å se på studier, selv på en fredagskveld.

Ting med smarte sensorer vil endre hverdagen vår, fikk Tea Geilosjordet og Anne Sophie Steen erfare. (Foto: Bjørn Lønnum Andreassen)

– Det er lett å få til noe spennende når vi jobber med levende materiale. Profileringen er bra og vi er på salgs-siden. Vi skal holde elevene varme i trøya, og få de til å velge studier ved NTNU. 

Forelesninger og demonstrasjoner trekker elever hit selv om det ikke er obligatorisk. Det sier noe om hvor spennende forskernatten er, sier Vaagland fornøyd.

Nye ideer

Etter et foredrag om hvordan smarte sensorer vil kunne forandre hverdagen vår var Tea Geilosjordet (17) overbevist.

–  Å få sjansen til å være her er spennende og lærerikt. Vi får nye ideer til å satse på utdanning av dette, sier Tea og får medhold av venninnen Anne Sophie Steen (18).

– Jeg vet kanskje hva jeg skal studere, her blir det å vurdere flere muligheter, og kanskje ta samme fag i lag.

1500 elever ville være med men bare 1100 fikk plass. 400 sto på venteliste mens 200 lærere, og 200 frivillige fra NTNU var i aksjon.

Ørsmå biter plast spises av små krepsdyr og blir tatt opp i næringskjeden. Fascinerende farlig, mente tenåringer som besøkte standen. (Foto: Bjørn Lønnum Andreassen)

 

Powered by Labrador CMS