Nytt nasjonalt naturfagsenter

I forrige uke åpnet Nasjonalt senter for naturfag i opplæringen ved Universitetet i Oslo. Senteret skal lede forbedringen av realfagsundervisningen og øke rekrutteringen til realfagene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Senteret skal i samarbeid med andre relevante fagmiljøer lede og koordinere arbeidet med å utvikle arbeidsmetoder, innhold og eksempler på undervisningsmateriell som bidrar til å gjøre naturfagopplæringen variert, spennende og levende for elever og studenter, heter det i senterets mandat.

- Viktig brikke

- Med dette er enda en viktig brikke i realfagssatsingen på plass. Vi har tidligere opprettet senter for matematikk i opplæringen ved NTNU i Trondheim, og blant annet støttet utbyggingen av vitensentre rundt om i landet. Realfagssatsingen har virket i snart ett år og er fortsatt omfattet med stor interesse. Det er dessuten en dynamisk plan, som stadig skal oppdateres og forbedres, sa Utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet i sin åpningstale.

Naturfagsenterets målgrupper er lærere som underviser i naturfagene i grunnopplæringen og lærerutdanningen, i tillegg til forskere, studenter og læremiddelutviklere.

Tiltaksplan

Åpningen av Naturfagsenteret er en del av regjeringens tiltaksplan for å styrke realfagene i Norge: Realfag, naturligvis.

Ett av målene er at norske elever skal komme opp i den beste fjerdedelen sammenlignet med OECD-landene. I tillegg skal antallet grunskolelærere med høy kompetanse, det vil si minst 60 studiepoeng i realfag, dobles innen 2007.

Minimum 40 prosent av elevene som tar fordypning ved videregående skoler skal gjøre det i matematikk, og minst 25 prosent i fysikk. Minst 40 prosent av elevene som fordyper seg i matte og fysikk skal være jenter.

Lenker:

Nasjonalt senter for naturfag i opplæringen: Naturfagsenteret
Utdannings- og forskningsdepartementet: Clemet åpnet Nasjonalt senter for naturfag

Powered by Labrador CMS