Her er flyet X-1-2, en videreutvikling av flyet X-1 som Chuck Yeager brøt lydmuren i. På bildet står flyet på NACA High-Speed Flight Research Station i 1949. (Foto: NASA)
Hundrevis av historiske Nasa-videoer på Youtube
Videoklipp av testflyvninger og romfart er nå lettere tilgjengelig enn noensinne.
Den amerikanske romfartsorganisasjonen Nasa har lastet opp videoer og bilder på nett i mange år, og har lenge vært en gullgruve for de av oss som er over gjennomsnittet interessert i romfart og eksperimentelle fly.
Men klippene har ikke alltid vært lett å finne. For eksempel har de ikke gått an å finne gjennom Google. Man var nødt til å finne frem til undersider som NASA Dryden Flight Research Center og søke der.
Her kan du for eksempel se en test av det som var det superhemmelige X-1-flyet. Det var det første flyet som fløy raskere enn lydens hastighet. Lyden går i 1238 km/t og X-1-flyet gikk i nesten 1600 km/t under en test i 1948. Det var i denne flytypen at testpiloten Chuck Yeager i oktober 1947 ble det første mennesket til å bryte lydmuren.
Farlig fart
Da lydmuren først var brutt utviklet teknologien seg raskt. I løpet av et par tiår gikk flyene mange ganger så fort. I denne videoen kan du se hva som skjer med en flykropp ved hastigheter på over 8200 km/t, eller Mach 6,7 (altså 6,7 ganger lydens hastighet).
Videoen er fra 3. oktober 1967 og viser et fly av typen X-15A-2 som har slått alle rekorder. Det ble totalt bygget tre slike fly og testpiloter fløy nesten 200 flyvninger i dem over en periode på ti år fra 1959.
Erfaringene var gull verdt for det kommende månelandingsprogrammet og to av testflyverne, Neil Armstrong og Joe Engle, ble senere astronauter.
Flyet du ser her ble fløyet av William J. Knight.
Romfergealderen
Etter månelandingen og de påfølgende måneferdene var amerikanernes drøm om å dominere verdensrommet blitt virkelighet. Men etter at Apollo-programmet ble lagt ned i 1972 etter totalt elleve bemannede romferder, var forventningene skyhøye til hva som var neste steg.
Det enormt dyre og ambisiøse romfergeprogrammet ble satt i gang med en gang, og den første bemannede ferden ble gjort i 1981.
Romfergen Coloumbia tok av fra Kennedy Space Center i Florida med astronautene John Young og Bob Crippen bak spakene. Romfergen gikk i bane rundt jorda 36 ganger i løpet av to døgn før den satte snuta mot jorda igjen.
Columbia traff atmosfæren i Mach 24, altså nesten 30 000 kilometer i timen, og temperaturen på utsiden av romferga var oppe i over 1600 grader Celsius.
Annonse
Romfergealderen varte frem til 2011. Etter nesten 140 oppskytninger ble programmet lagt ned, av blant annet økonomiske grunner. I alt var det seks romferger i den amerikanske flåten. To av dem, Challenger og Columbia, havarerte i ulykker.
Også fly må kollisjonstestes. I denne videoen fra 1984 gjøres en kontrollert kræsj med et fly av typen Boeing 720. Testen ble gjort for å se om det å tilsette stoffet FM-9 i flydrivstoffet kunne hindre brann.
Som du ser gikk ikke testen helt som den skulle, men resultatene herfra ble blant annet brukt til å lage nye retningslinjer for brannsikring av fly.