Københanvs Universitet hadde rett til å ta fra Milena Penkowa doktorgraden, sier Københanvs byrett. (Foto: KU / Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet)

Beryktet hjerneforsker tapte i retten

Først ble hun tatt for forskningsfusk, så ble hun fratatt doktorgraden. Den får Milena Penkowa ikke tilbake, har byretten i København bestemt.

– Mange forskere er mest opptatt av sin egen forskning. De ønsker ikke å bruke tid og krefter på hva andre forskere gjør. Når det gjelder Penkowa så er det nok flere som har hatt i bakhodet at de burde gjort noe, men de har ikke gjort det.

Det sa Albert Gjedde til På Høyden da han besøkte UiB og redelighetsutvalgets frokostmøte i fjor. Gjedde var instituttleder for Milena Penkowa, og den som fikk hele skandalesaken i fanget.

Penkowa er altså forskeren som var spådd en lysende fremtid, men så viste det seg at forskningen hennes var bygget på fusk – på dyreforsøk som det viste seg at aldri hadde funnet sted. Først ble hun dømt for dokumentfalsk, riktignok frikjent for grov dokumentfalsk. Så ble hun fratatt doktorgraden sin.

Denne avgjørelsen, fattet av Københavns universitets Akademiske Råd, klaget Penkowa inn for byretten i København. Fredag kom dommen: Penkowa får ikke doktorgraden tilbake.

Vil anke

– Vi er svært tilfreds med avgjørelsen, sier Jasper Steen Winkel, visedirektør for kommunikasjon på Københavns Universitet, til danske Universitetsavisen.

– Nå har vi fått byrettens ord for at Akademisk Råd kan frata noen en doktorgrad. Det er viktig i forhold til både en redelig forvaltning og det vitenskapelige miljøet.

Winkel sier videre at Penkowa ikke kunne ha en berettiget forventing om å beholde doktorgraden når hun hadde gjort dokumentfalsk.

Selve doktorgraden, som Penkowa fikk i 2006, bygde ikke på de falske rotteforsøkene. Penkowa og hennes advokat mente derfor at retten til doktorgrad måtte hvile på det konkrete arbeidet. Det mener de fremdeles, og viser til nettopp dette når det er snakk om anke.

– Det er sannsynlig at det blir en ankesak, fordi det er snakk om et prinsipielt juridisk spørsmål. Men nå vil vi først se grundig på begrunnelsen fra dommerne og overveie saken, sier Penkowas advokat Birthe Rasmussen til Uniavisen.

Dette er Penkowa-saka:

  • ilena Penkowa (fødd 1973 i Odense) er ein dansk hjerneforsker som var tilsett som professor ved Københavns Universitet i perioden 2009-10.
  • Penkowa leverte doktorgraden i medisin ved Københavns Universitet i 2001 men måtte trekke den tilbake like etterpå. Eit utval hevda at ho ikkje kunne ha utført så mange rotteforsøk som ho sjølv skreiv.
  • Penkowa forfalska dokument, som fortalde at forsøka hadde skjedd i Spania.
  • Doktorgraden blei godkjend i 2004. Dette blei starten på ei kometkarriere.
  • I 2008 fekk ho det danske Videnskapsministeriets høythengende EliteForsk-pris på 1,4 millionar norske kroner.
  • Ho blei spådd ei lysande forskarkarriere, og fekk mykje merksemd.
  • I 2010 avslørte den danske Weekendavisen at papira ho brukte for å dokumentere forsøka i 2003, var falske.
  • I mai 2011 mista ho EliteForsk-prisen.
  • Penkowa har i fleire rundar blitt diskutert i dei danske Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighet (UVVU). I 2012 blei ho kjend skuldig i alvorlege brot på god vitskapleg praksis.
  • Ho er dømt til fengsel på vilkår for dokumentfalsk i to omganger, i 2010 og i 2015. Ho var likevel frikjend i Østre Landrett, fordi forholdet var forelda.
  • Den danske riksrevisjonen har granska hennar private bruk av forskingsmidlar. Også Københavns Universitet si handtering av saka har blitt granska.

Kjelder: Københavns Universitet, Forsking.no, Wikipedia

Trøst fra hunden

Ifølge Rasmussen ønsker ikke Penkowa selv å kommentere saken. Men Forskerforum siterer Facebook-siden hennes, der hun skriver at «Vi fortsetter i lagmannsretten! I dag kom avgjørelsen fra tingretten, og den gikk ikke som vi hadde håpet på, i det staten valgte å beskytte staten, det vil si la motparten slippe. Men det betyr ikke at slaget er tapt, det betyr bare at kampen fortsetter i lagmannsretten. Vi gir selvfølgelig ikke opp – vi kjemper videre.»

En annen fratatt grad

Ulla Wewer er dekan ved det helsevitenskapelige fakultet ved Københavns Universitet. Hun uttaler i en pressemelding, sitert av Uniavisen, at universitetet er tilfreds med dommen.

– Doktorgraden er universitetenes beste vitenskapelige annerkjennelse, som representerer det høyeste akademiske nivået. Vi har siden saken startet sagt at vi vil følge denne saken helt til topps. Universitetet tar vitenskapelig uredelighet svært alvorlig.

Uniavisen skriver at en annen dansk forsker ble fratatt doktorgraden på 1990-tallet. Den saken handlet om plagiering.

Offentlig skittentøysvask

Spørsmålet er fremdeles hvordan ingen avslørte Penkowa tidligere – eller Macchiarini i Sverige. Da Penkowa til slutt ble tatt, handlet det om at hun hadde gjort et mindre underslag.

Albert Gjedde beskrev at Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed ikke ville ta tak i Penkowa-saken. Praksisutvalget ved Københavns Universitet var tidlig inne, men konkluderte med at det ikke var noe galt.

– Det pinlige er at institusjonene virker å ville feie slike saker under teppet. Det er en tendens til at de som varsler om slike saker ikke blir behandlet på en god nok måte, for man ønsker ikke en offentlig skittentøysvask, sa Gjedde.

Denne saken ble først publisert i På Høyden.

Powered by Labrador CMS