Forskerens favoritt: Gåtefull ryggvirvel

Sean Dexter Denham viser frem en tusen år gammel ryggvirvel med et mystisk firkantet hull.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

FORSKERENS FAVORITT

I denne nye spalten ber vi forskere vise oss sin favorittgjenstand innenfor sitt fagfelt. 

Sean Dexter Denham er osteoarkeolog, eller ekspert på knokler, ved Arkeologisk museum i Stavanger, og jobber for tiden med et gigantisk puslespill.

Han er med på å sette sammen over 30 skjeletter som ble funnet under Stavanger Domkirke i 1968. Domkirken er byens eldste bygning, og ble påbegynt i 1125.

Skjelettene ble sendt til Anatomisk institutt i Oslo etter de ble funnet, men nå er de tilbake i Stavanger, og der skal de dateres og identifiseres så godt det lar seg gjøre.

Skjelettene kom tilbake igjen fra Oslo i en stor trekasse i 1970, og alle knoklene lå hulter til bulter. Det møysommelige byggesettet kan ta lang tid å sette sammen, men den lokale interessen for prosjektet er stor, og arbeidet gir også forskerne en spennende mulighet til å prøve ut ulike teorier og metoder.

Firkantet, med helt rette kanter

Da Denham ble spurt om sin favorittgjenstand ved museet valgte han en ryggvirvel fra skjelettfunnet under domkirken.

- Som du ser har virvelen et firkantet hull på fremsiden. Virvelen er fra såpass langt oppe på ryggen at hvis det oppsto da personen fortsatt var i live, så må det eventuelle stikkvåpenet ha gått mellom eller under ribbenene, og gjennom halve kroppen.

Det er riktignok ikke sikkert om personen var i live, men Denham forteller at han kan se at hullet eventuelt må ha oppstått kort tid etter han eller hun døde. Går det for lang tid blir nemlig skjelettet så sprøtt at virvelen ville ha sprukket av et slikt hull.

I tillegg er kantene på hullet helt rette, og hullet helt firkantet, og Sean er sikker på at det ikke oppsto under utgravingen.

- Noen ganger når man graver så kan man komme borti ting og ødelegge dem eller lage merker, men det er ikke det som har skjedd her.

Kanskje laget av en spiker?

Sean har også funnet rester av rustent jern inne i hullet.

- Det kan tyde på at det er laget av en spiker. Det kan hende knoklene lå i veien for et eller annet, kanskje oppsto hullet da kisten liket lå i ble spikret igjen, men vi aner egentlig ikke.

Han forteller at han spør alle som kommer inn om de har noen gode teorier, men så langt har han ikke kommet nærmere en løsning.

Hvem vil du utfordre til neste forskerens favoritt?

- Det må bli noen fra Osteologisk samling ved Bergen Museum, der de har landets største samling av dyrebein, avslutter Denham.

(Video: Per Byhring)

Artikkel oppdatert 25/3/2015

Powered by Labrador CMS