Slik blir du en sunn nordboer

Nasjonalt folkehelseinstitutt i Norge anbefaler den nye nordiske sunne og friske livsstilen. Rapporten inneholder råd om kosthold, og for første gang er det tatt med råd om fysisk aktivitet.

De nordiske anbefalingene for inntak av næringsstoffer er nå revidert for fjerde gang. De første anbefalingene kom ut i 1980.

Kort fortalt er det som vi alle vet fra før: Du tar vare på helsa hvis du rører på deg og spiser sunn mat - men hvor mye skal du bevege deg, og hva er egentlig sunt?

Fysisk aktivitet

Anbefalingene endrer seg stadig. Definisjonen på den nye nordiske, sunne livsstilen er basert på nyere forskning, og tilpasset mattradisjonene i de nordiske landene.

Ifølge de nye anbefalingene bør voksne være i bevegelse minst 30 minutter hver dag, i tillegg til normale daglige aktiviteter. Barn bør være i variert aktivitet i minst én time om dagen.

For å forebygge overvekt, anbefaler Folkehelseinstituttet én times daglig fysisk aktivitet for voksne også, for eksempel raske spaserturer hvor man blir varm og får litt økt puls.

Vitaminpillene må endres

Endringer i anbefalingene for vitamininntak innebærer at produsentene av vitamintilskudd må justere innholdet i sine produkter, skriver Folkehelseinstituttet. Slike tilskudd inneholder nemlig ofte en hel dagsdose i én tabelett.

I forhold til tidligere er anbefalingen for vitamin A redusert med rundt ti prosent for kvinner.

For vitamin C øker anbefalingen fra 60 til 75 mg.

Anbefalt inntak av vitamin D øker fra 5,0 til 7,5 mikrogram for eldre barn og voksne. Meningen er blant annet å forebygge framtidige beinbrudd.

Kvinner i fruktbar alder anbefales å få i seg en daglig dose av B-vitaminet folat på 400 mikrogram.

Sukker og fett

Anbefalingen sier også at vi bør få maksimum ti prosent av vår daglige energi fra raffinert sukker, og høyst ti prosent fra mettet fett.

Som vi vet, bør vi spise mer fiberrike kornprodukter, frukt, grønnsaker og fisk.

Arbeidet med å utarbeide anbefalingene er initiert og støttet at Nordisk Ministerråd, og de ble sist revidert i 1996.

Nordisk ministerråd godkjente anbefalingene 13. august i år, og en endelig rapport vil være tilgjenglig for allmennheten ved årsskiftet.

Lenker:

Nasjonalt folkehelseinstitutt: Nye nordiske næringsstoffanbefalinger
Nordisk råd/Nordisk Ministerråd: Nordisk sunn livsstil

Powered by Labrador CMS