Nye p-piller dobler blodpropp-risiko

En ny dansk studie har samlet flere års forskning på p-piller, og bekrefter at fjerdegenerasjonspillene fordobler risikoen for blodpropp.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ulike typer p-piller:

Andre generasjon:

Neogentrol
Neogynon
Trinordiol
Triminetta
Triquilar
Gynartrol
Malonetta
Microgyn
Microgynon
Fironetta
Rigevidon
Cilest

Tredje generasjon:

Desorelle
Femelle
Marvelon
Microdiol
Gracial
Femigen
Mercilon
Novynette
NUVARING
Gestinyl 30
Gestoden 30
Gynera
Lindynette
Milligest
Minulet
Milvane
Modina
Triminulet

Fjerde generasjon:

Yasmin
Yasmin 28
Yasminelle
Yasminelle 28
Yaz

(Kilde: politiken.dk)

De sikreste p-pillene:

P-piller kan være en medvirkende årsak til såkalt venøs tromboembolisk sykdom (VTE). Det er typisk blodpropper i beina eller lungene.

Andregenerasjons p-piller er klart å foretrekke, og de er som regel også billigere. De såkalte minipillene, som bare inneholder gestagen, øker ifølge Birgitte Klindt Poulsen ikke risikoen for blodpropp.

Det gjør imidlertid tredje- og fjerdegenerasjons p-piller, samt p-ringer og p-staver.

Det finnes også førstegenerasjonspreparater, men nesten alle disse er blitt avregistrert. Dessuten finnes det en femte generasjon, som heller ikke benyttes så ofte.

Siden p-pillen trillet inn på sekstitallet, har den vært forbundet med en økt risiko for blodpropp.

Nå viser en ny undersøkelse, publisert i det danske Ukesskrift for Læger, at den siste generasjonen av piller øker denne risikoen.

Yasmin, en av de mest populære p-pillene her til lands, er en fjerdegenerasjonspille.

Undersøkelsen er gjennomført av en medisinstudent og en overlege fra Klinisk Farmakologisk Afdeling på Aarhus universitetssykehus. De har samlet all den kunnskapen som er på området og vurdert kvaliteten av den.

Forskerne anbefaler at man holder seg til andregenerasjons p-piller som Microgynon og Trionetta.

Hvorfor øker risikoen?

Det er ikke helt ufarlig å ta p-piller, men man skal ikke gå rundt og frykte risikoen hvis man ellers er sunn og frisk. (Foto: Colourbox)

Problemet med p-piller er at de inneholder det kunstige, østrogenlignende hormonet ethinylestradiol. Stoffet gjør at blodet kan koagulere, eller størkne, lettere.

– På den ene side skal blodet flyte, men den på den andre siden skal det stoppe hullet hvis det oppstår en skade. Det er en hårfin balanse. P-piller endrer i den balansen, slik at blodet lettere størkner, forklarer Birgitte Klindt Poulsen, som har gjort studien sammen med Marlene Lunddal Krogh.

Nyere p-piller kalles også kombinasjons-p-piller fordi de også inneholder et annet hormon. Det heter gestagen, og det ligner progesteron – begge styrer menstruasjonssyklusen.

En av grunnene til at p-pillene er inndelt i generasjoner, er at de inneholder forskjellige typer gestagen. De ulike kjemiske strukturene endrer litt på østrogenet, som derfor øker risikoen for blodpropper.

Birgitte Klindt Poulsen understreker at det nesten alltid er flere faktorer som spiller inn når man får en blodpropp, men at p-piller godt kan være dråpen som får begeret til å flyte over.

Ingen grunn til panikk

Det er likevel ingen grunn til panikk hvis man bruker fjerdegenerasjons p-piller.

  • Den absolutte risikoen for blodpropp hos 20-årige kvinner som ikke bruker p-piller, er 1-2 tilfeller per 10 000
  • Ved bruk av andregenerasjons p-piller er risikoen tre ganger større, 3–6 tilfeller per 10 000
  • Ved bruk av fjerdegenerasjons p-piller er den seks ganger større, 6-12 tilfeller per 10 000

Med alderen stiger risikoen for blodpropp, og den er høyere hvis man er overvektig eller har familie som har fått spontane blodpropper. Derfor er det ofte vanskelig å si om det nettopp har vært p-pillene som har vært årsaken til en blodpropp.

– Jeg synes p-pillen har mange fordeler. Men jeg synes man skal tenke seg om hvis man er i en risikogruppe, sier Poulsen.

Hvis du vil vite om p-pillene dine er av fjerde generasjon, så se faktaboksen til høyre.

Blir nok aldri helt sikker

Risikoen for blodpropp er 50 prosent høyere det første året etter man har begynt å bruke p-piller. Deretter faller risikoen, men den når aldri ned på nivå med de kvinnene som ikke bruker p-piller.

Gjennom årene er det blitt mer og mer sikkert å være på pillen, men det er fortsatt ikke helt uten risiko.

– Man kan nok ikke utvikle en p-pille som er helt sikker. For p-piller virker jo bare i kraft av at man tilfører noen hormoner som endrer på blodets hårfine størkningsevne, sier Birgitte Klindt Poulsen.

Det siste året har andregenerasjons p-piller vært førstevalget for danske leger. Noen pasienter opplever bivirkninger, og da går man over til andre generasjoner.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS