Får vi D-vitaminer når vi bruker solkrem?
Kroppen trenger sol for å danne viktige D-vitaminer. Men vil anbefalt bruk av solkrem hindre den gunstige effekten av solens stråler?
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Når kroppen utsettes for sollys, dannes det D-vitaminer i kroppen. D-vitamin er viktig fordi det hjelper kroppen til å ta opp kalk, som er nødvendig for knokler og muskler.
Mangel på D-vitamin øker risikoen for beinskjørhet og kan gi muskelsmerter og svake muskler.
Hvor mye D-vitamin som dannes i kroppen er avhengig av hvor sterk sollysets UVB-stråling er. UVB-stråling er den ene av de to typene ultrafiolett stråling som finnes i sollys. Den andre typen kalles UVA.
Solkrem filtrere bort en del av UV-strålingen – enten med et kjemisk eller et fysisk filter.
Det kjemiske filteret trenger inn i huden og suger opp strålingen, mens det fysiske filteret legger seg som et hvitaktig lag på huden og reflekterer strålingen.
Ifølge Sundhedsstyrelsen i Danmark kan imidlertid ikke solkrem beskytte hundre prosent mot solen, fordi en del av strålingen alltid trenger inn i huden.
Spørsmålet er om den strålingen som slipper gjennom solkremen er nok til at det fremdeles dannes D-vitamin?
Solkrem hemmer dannelsen av D-vitamin
Ifølge Sundhedsstyrelsen er det undersøkelser som tyder på at solkrem i hvert fall hemmer dannelsen av D-vitamin.
Men produserer kroppen tross alt noe D-vitamin?

– Nei, kroppen produserer ikke D-vitamin hvis man har solkrem med høy faktor på, sier Leif Mosekilde, professor ved Århus Universitet og overlege ved Medicinsk Endokrinologisk avdeling på Århus sykehus.
– Det er bevist at hvis man har mer enn faktor åtte, og bruker den riktig – altså bruker den mengden man skal – så dannes det ikke D-vitaminer i huden.
D-vitamin-mangel?
Heldigvis kan man få D-vitamin fra andre steder. For eksempel gjennom matvarer som fisk, kjøtt, egg og melkeprodukter. Særlig fet fisk som sild og laks er gode kilder til D-vitamin.
Men ifølge Sundhedsstyrelsen er det vanskelig å få dekket hele behovet for D-vitamin utelukkende gjennom maten. Og da er vi tilbake til sollyset; for kan vi unnvære de D-vitaminene vi får fra solen?
Ifølge Mosekilde kan vi kanskje det.
En australsk og en ny dansk undersøkelse viser nemlig at personer som angir at de bruker solfaktor regelmessig eller hver gang, ikke har mindre D-vitamin i blodet enn andre – snarere litt høyere. Og det kan ifølge Leif Mosekilde ha flere forklaringer:
– De som angir at de bruker solkrem hver dag, angir også at de har et høyere inntak av D-vitamin i tablettform og spiser mer fet fisk.

– Samtidig er de mer i solen, og hvis de ikke bruker solkrem like jevnlig som de kanskje selv tror, kan de godt få massevis av D-vitamin: Hvis du er bare en halv time i solen uten solkrem på armene, beina eller ansiktet, så dannes det massevis av D-vitamin, forteller forskeren.
Solkampanjer må huske D-vitamin
Det kan altså godt la seg gjøre å bruke solkrem og fremdeles få nok D-vitamin.
Men for personer som ikke er vant til å kompensere, mener Leif Mosekilde at det er viktig å gjøre oppmerksom på menneskets D-vitamin-behov når man oppfordrer til beskyttelse mot solen:
– Hvis man skal lage en kampanje for at man skal bruke solkrem regelmessig, så vil man også påvirke de som ikke allerede har den livsinnstillingen at de skal spise fet fisk og ta D-vitamin-tilskudd.
– Så en anbefaling om å bruke solkrem skal ledsages av at folk må få dekket sitt behov for D-vitaminer på annen måte, avslutter han.
Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.
Lenker
Sundhedsstyrelsens side om solbeskyttelse
Kræftens Bekæmpelses side om hudkreft
Les mer om ultrafiolett stråling på Wikipedia