Ingen grunn til MMR-frykt

Er det grunn til å tro at samlevaksinen mot meslinger, kusma og røde hunder skal føre til autisme og Crohns sykdom? Etter en gjennomgang av all forskning på feltet er svaret: nei!

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Noen år tilbake fikk foreldre verden over en real støkk. Ny forskning antydet at MMR-vaksinen, som skulle beskytte podene mot skumle sykdommer, i stedet forårsaket enda lumskere lidelser.

Siden den gang har det kommet ut intet mindre enn 139 vitenskapelige rapporter om virkninger og eventuelle bivirkninger av vaksinen. Nå har ei gruppe forskere endelig gått igjennom rubbel og rake, og offentliggjort den samlede konklusjonen i én rapport.

- Vi konkluderer spesielt med at mistankene om alle de utilsiktede virkningene, som framprovosering av Crohns eller autisme, var basert på upålitelige resultater, sier Vittorio Demicheli som ledet arbeidet.

Studiet ble publisert av The Cochrane Library.

Engstelige foreldre

Rapporten vil forhåpentligvis berolige millioner av mennesker. Spekulasjonene rundt en mulig sammenheng mellom MMR og sykdommer som autisme og Crohns har nemlig skapt stor engstelse blant foreldre verden over.

- Da det stormet som verst rapporterte også norske helsestasjoner om mange skremte foreldre, forteller Marianne Bergsaker fra Folkehelseinstituttet.

Helsemyndighetene i mange land opplevde at flere foreldre valgte å droppe vaksinene. Til en viss grad gjaldt dette også her i Norge.

- Vi så en liten nedgang i antallet vaksinerte barn i etterkant av mediefokuset rundt MMR og autisme. Men mange valgte likevel å la barna ta vaksinene da de ble litt eldre, og nå har trenden snudd igjen, sier Bergsaker.

Mange dårlige rapporter

Vaksineekspertene er nok glade for utviklinga i Norge. I følge forskerteamet bak Cochrane-rapporten stammer mistankene til MMR nemlig i stor grad fra ett, enkelt studie av bare 12 barn. Flere av forfatterne trakk også påstandene sine i ettertid.

Det viser seg i det hele tatt at de fleste av undersøkelsene av vaksinen ikke holder mål, vitenskapelig sett. Da Cochrane-teamet kuttet vekk rapportene som ikke kunne utelukke skjeve fremstillinger og feil, stod de til slutt igjen med bare 31 studier.

På bakgrunn av disse undersøkelsene kom forskerne fram til følgende konklusjon:

  • Det er ingen troverdig sammenheng mellom MMR-vaksinen og noen form for langsiktig uførhet, inkludert Crohns og autisme.
  • MMR er en viktig vaksine som har forhindret sykdommer som fortsatt medfører død og komplikasjoner der vaksinen ikke brukes regelmessig.
  • Mangelen på tiltro til MMR har forårsaket stor skade på folkehelsa.
  • Folk som argumenterer mot bruken av medisinsk behandling må sørge for at de baserer konklusjonene sine på nøye utarbeidede resultater, og ikke bare på meninger, spekulasjoner og mistanker.

Suksessen med store vaksineprogrammer har kanskje gitt oss en følelse av selvtilfredshet, påpeker forskerne. Men vi skal ikke glemme at tilsynelatende alminnelige barnesykdommer som meslinger, kusma og røde hunder faktisk kan føre til varige helseskader, eller til og med død.

Referanse:

v. Demicheli, T. Jefferson, A. Rivetti, D. Price, Vaccines for measles, mumps and rubella in children, The Cochrane Database of Systematic Reviews, 2005, Issue 4.

Lenke:

Cochrane Library: Sammendrag av rapporten

Powered by Labrador CMS