Hard trening kan gi migrene

Treningstøffinger kan utvikle migrene, mens vanlig hodepine rammer inaktive, viser ny forskning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Migrene

Omtrent 10 prosent av den norske befolkningen har migrene.

Betegnes som sterk, halvsidig, pulserende hodepine som kommer anfallsvis.

Mange opplever synsforstyrrelser, lysskyhet, kvalme og oppkast under anfall.

Et anfall kan vare fra 12 til 24 timer.

De fleste som får migrene får det før 50 års alder.

Omtrent dobbelt så mange kvinner som menn får migrene.
 

En ny studie viser at hard trening over tid kan gi migrene.

Samtidig viser resultater fra en annen nylig publisert studie, at man har større risiko for å måtte leve med daglig vanlig hodepine - dersom du ikke trener.

”Pulserende årer og verkende syn, tinninger banker en verden i lyn”. Slik beskriver en migrenepasient sine anfall på Norsk Migreneforbunds nettsider. Nå viser det seg altså at du har større sjanse for å utvikle migrene dersom du regelmessig trener hardt.

I 1997 besvarte 22.000 mennesker uten migrene eller hodepine spørsmål om treningsvaner og livvstil. Nå, elleve år etterpå, er det oftest de som har vært ”flinkest” til å trene hardt som har utviklet migrene i løpet av disse årene.

Derimot hadde den gruppa som trente lite, oftere ”vanlig” hodepine og andre helseplager enn gruppen med tøffe mosjonister, viser studien.

- Resultatene viser at migrene står i en særstilling i forhold til annen hodepine, og må tas spesielle hensyn til når man trener, sier Knut Hagen til forskning.no

Han er overlege ved St. Olavs Hospital og Nasjonalt Kompetansesenter for hodepine, som bidro i den skandinaviske studien.

Ikke fortvil – tilpass treningen

Det kan kanskje synes urettferdig at hard trening ”straffes” med migrene, og forskerne ikke har noe klart svar på hvorfor det skjer. Og det er heller ikke bare på lang sikt at hardtrenere blir rammet av migrene.

Nye tall viser at 22 prosent av migrenepasienter oppgir at trening akutt trigger anfall hos dem. Det gjør at mange dropper treningen av frykt for den intense migrenekula som kan komme etterpå.

Hvorfor den akutte migrenen rammer hardtrenere, prøver Knut Hagen å svare på:

- Migrenepasienter har ofte en overfølsomhet overfor noe som utløser anfallet; for eksempel fysisk aktivitet.

- Det er ingen som vet riktig hvorfor dette utløser migrenen, men vi vet at hard trening svekker immunforsvaret, og dermed kan det hende at andre utløsende faktorer får overmanne kroppen etter en økt som har gjort deg utmattet, sier han til forskning.no.

Den gode nyheten er at det finnes måter å trene på som gjør at du kan unngå å få migrene, både på lang sikt og akutt etter trening. Svaret er å unngå å ta deg helt ut under økta.

Hvor hardt kan man trene?

For å finne ut en gang for alle hvordan trening påvirker migrene, ble 26 relativt utrente migrenepasienter fulgt opp av den svenske fysioterapeuten Emma Varkey fra Gøteborg gjennom et standardisert treningsprogram over 3 måneder.

Knut Hagen er overlege i nevrologi og jobber ved Nasjonalt Kompetansesenter for hodepine ved St.Olavs hospital i Trondheim.

Migrenepasientene trente 3 ganger per uke med innendørs sykling, der hver økt varte 40 minutter. 20 minutter var med hard intensitet, men utmattelse ble unngått. De trente med andre ord ikke så hardt de kunne.

Det viste seg at de tålte denne treningen svært godt - bare én av de 26 migrenepasientene i studien fikk et migreneanfall etter en slik økt.

Har like god effekt som hardtrening

- Hvor mye en migrenepasient bør trene er en individuell tilpasning, men den treningen som ble utført av migrenepasientene i studien var ikke en lett trening - likevel fikk kun én av 26 utløst et migreneanfall etterpå.

- Denne treningen viste seg dessuten å være like effektiv for kondisjonen som hardtrening, sier Hagen.

Migrenepasienter bør altså ikke trene til de når utmattelsen, men heller holde seg på en lavere intensitet. Men må de som allerede trener hardt frykte at de ved å gjøre det, for egen hånd øker risikoen for å få migrene på sikt?

- Det er først og fremst de som er ekstra sårbare for å utvikle migrene som kan få det ved å trene hardt regelmessig. Derfor bør kanskje de som vet at de har migrene i familien vurdere å legge seg på en noe lavere intensitet.

- Det skader heller ikke at de fleste av oss unngår å ta seg helt ut, spesielt ikke når denne studien viser at trening med litt lavere intensitet gir bedret kondisjon på lik linje med trening hvor du blir fullstendig utmattet, sier Hagen til forskning.no.

Kilder:

Varkey E, Hagen K, Zwart JA, Linde M. Physical activity and headache: results from the Nord-Trøndelag Health Study. Cephalalgia, publisert i nettutgaven 9. september 2008.

Varkey E, Cider Å, Carlsson J, Linde M. A Study to Evaluate the Feasibility of an Aerobic Exercise Program in Patients With Migraine HeadacheCephalalgia online, 9. September 2008

Norsk Kompetansesenter for hodepine.

Powered by Labrador CMS