Annonse

Effektiv trening for diabetikere

En kombinasjon av styrke og utholdenhet ser ut til å være den treningsformen som påvirker blodsukkeret mest i positiv retning over tid.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Diabetes 2

Antall tilfeller øker stadig. Viktige årsaker er arvelige anlegg, og miljøfaktorer som overvekt og lite fysisk aktivitet.

Sunnere kosthold, mosjon og lavere vekt kan for noen normalisere blodsukkeret, og holde sykdommen under kontroll.

Andre trenger medikamenter for å få ned blodsukkeret.

Mange bruker også medisiner for å  regulere andre forstyrrelser som høyt blodtrykk og høyt kolesterol.

Kilde: Folkehelseinstituttet

 

Glykemisk indeks

Mål på blodsukkerstigning i løpet av to timer etter inntak av matvarer som inneholder 50 gram karbohydrat.

Utgangspunktet var å lage et system for å hjelpe diabetikere med å regulere blodsukkernivået.

Siden er kosthold med lav glykemisk indeks fremmet som hjelpemiddel for vektreduksjon, for å unngå raske svingninger i blodsukker- og insulinnivåer.

Begreper ble introdusert i 1981 av professor i ernæringsvitenskap David Jenkins.

Kilde: Store norske leksikon

Nye resultater i Journal of the American Medical Association (JAMA) peker mot at slik trening i vesentlig grad hjelper til med å redusere de glykemiske nivåene til diabetes 2-pasienter.

Hvis blodsukkernivået er for høyt over lengre tid, vil det være skadelig for blodårer og organer i kroppen. Både infarkt- og slagrisikoen er betydelig høyere hos kvinner og menn med diabetes 2.

Se video fra JAMA her, med en av deltakerne som opplevde klar framgang med kombinasjonstrening:

Selv om både styrke og utholdenhet ser ut til å være nøkkelord, så oppnådde også deltakerne som bare bedrev vekttrening eller brukte tredemølla, helsemessige gevinster.

Resultatene viser at fettmengden rundt midjen skrumpet inn i alle treningsgruppene. Styrkegruppa gikk for eksempel ned 1,4 kilo i snitt på ni måneder, mens kombinasjonsgruppa gikk ned 1,7 kilo.

Syke uten å vite det

Anslagsvis 200 000 har pådratt seg diabetes 2 i Norge, medregnet flere titalls tusen ukjente tilfeller - folk som ennå ikke vet at de er syke.

Å holde seg generelt aktiv er et velkjent, forebyggende råd. Den nye studien antyder at noen treningsformer, eller kombinasjoner av trening, er bedre enn andre i kampen mot livsstilssykdommen.

Forskerne kunne ikke se noen vesentlige forbedringer i de glykemiske nivåene hos diabetes 2-pasientene som enten kun trente styrke eller aerobe økter.

Dessuten var det bare kombinasjonsgruppa som bedret sitt maksimale oksygenopptak.

- Kan halveres

262 lite aktive kvinner og menn med diabetes 2-diagnose deltok i studien, der man hadde lagt opp til et ni måneder langt treningsprogram.

Treningsmengden var satt til 140 minutter i uka.

Et sunt kosthold og jevnlig fysisk aktivitet regnes som svært gode investeringer, også for de som har fått sykdommmen. Det bidrar ikke bare til økt  kontroll over blodsukkeret og bedre langtidsprognoser for den enkelte.

Tidligere studier har også vist at utbredelsen av diabetes 2 kan halveres med trening og en sunn diett, opplyser Folkehelseinstituttet.

Referanse: 

Timothy S. Church, et al. Effects of Aerobic and Resistance Training on Hemoglobin A1c Levels in Patients With Type 2 Diabetes: A Randomized Controlled Trial. JAMA, November 24, 2010; 304: 2253 - 2262. Sammendrag her.

Les mer:

Folkehelseinstituttet: Diabetes - fakta om diabetes type 2

Powered by Labrador CMS