Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Overvekt og fedme blant barn og unge
Blant norske 8-12-åringene har 15-20 prosent overvekt eller fedme, og blant 15-16-åringene er andelen 8-14 prosent.
Vektøkningen hos norske barn og unge ser ut til å være på samme nivå i Norge som i Norden og Vest-Europa forøvrig. Særlig ser det ut til at de tyngste barna har blitt tyngre.
Barn av mammaer som er ute i arbeidslivet, har dårligere spisevaner enn barn som er hjemme hos mor. Mange blir overvektige.
Dette antyder en ny studie som nylig er publisert i Journal of Epidemiology and Community Health.
- Det finnes ingen tilsvarende studier i Norge. Men vår erfaring er at mange barn med en hjemmeværende mødre lettere får en usunn livsstil, sier klinisk ernæringsfysiolog Magnhild Pollestad Kolsgaard ved Barnesenteret på Ullevål Universitetssykehus.
12 000 femåringer
Forskerne fra UCL Centre for Paediatric Epidemiology and Biostatics har studert mødrene til litt over 12 000 femåringer i England.
Mødrene rapporterte om hvor mange timer de jobbet per uke, hva barna pleide å spise, og hvor fysisk aktive barna var.
Spørsmålene inkluderte blant annet hvor mye søtsaker og potetgull som ble fortært, hvor mye sukkerholdig drikke som var i omløp samt mengde frukt og grønnsaker som barna konsumerte.
Mødrene måtte også oppgi hva slags fysiske aktiviteter barna deltok i, og hvordan de kom seg på skolen.
Mødrene ble også spurt om hvor lang tid barna brukte foran datamaskinen eller TV´n hver dag.
Hjemmeværende er sunnere
Forskerne så bort fra forskjeller i sosiale forhold og morens utdannelse og vekt. Resultatene viste at barn med mor i deltids- eller fulltidsjobb drakk flere sukkerholdige drikker mellom måltidene.
Disse barna satt mye stille og tilbragte minst to timer foran TV ´n eller datamaskinen hver dag, og de ble vanligvis kjørt til skolen.
Hjemmeværende mødre derimot, syklet eller gikk mer med barna. Det var også disse barna som spiste mest frukt og grønnsaker.
Behov for retningslinjer
Mens fars arbeidsmønster har endret seg lite i løpet av de siste tiårene, har mødrenes arbeidssituasjon forandret seg drastisk i England.
- Rundt 60 prosent av mødre med barn under fem er nå ute i arbeidslivet, sier forfatterne i en pressemelding.
- Travle foreldre har mindre tid til å gi barna sunn mat og muligheter for fysisk aktivitet. Våre studier sier ikke at mødre skal slutte å jobbe, sier en av hovedforfatterne Catherine Law.
Annonse
Forskerne foreslår heller at myndighetene må hjelpe disse foreldrene til å skape et sunt liv for barna. Retningslinjer for en sunnere livsstil , er et av forslagene.
Annen trend i Skandinavia?
Ifølge en dansk forskningsrapport forfattet av økonom og forsker Jane Greve ved Rockwool Foundation Research Unit, viser undersøkelser i USA, Australia og Canada at barn har større tendens til å bli overvektige desto mer deres mødre jobber.
Den danske rapporten viser derimot at det motsatte er tilfelle i Danmark.
Greve undersøkte 6000 mødre til barn født i 1995 gjennom en årrekke. Hennes analyse viser at det er tre prosent mindre sannsynlighet for at barn blir overvektig i syvårsalderen hvis moren arbeider fulltid fremfor deltid.
Mye forklares med at barna gikk i barnehage, her fikk de både sunnere mat og mer fysisk aktivitet.
Ikke tilsvarende studier i Norge
Magnhild Pollestad Kolsgaard er klinisk ernæringsfysiolog og leder “Stor & sterk”-prosjektet ved Barnesenteret på Ullevål Universitetssykehus. “Stor & Sterk”-prosjektet er et helhetlig behandlingstilbud til unge overvektige og deres familier.
- Vi råder våre pasienter til å sende barna i barnehagen, for her er det mye fysisk aktivitet. Slik vi ser det, får barna sannsynligvis mindre regelmessig aktivitet hjemme hos mor.
- Norske barnehager har retningslinjer når det gjelder matservering, og det finnes til og med flere såkalte sukkerfrie barnehager.
Kolsgaard legger til at hun ikke kjenner til tilsvarende studier i Norge som den engelske studien fra UCL Centre for Paediatric Epidemiology and Biostatics.
Fedme økende problem blant norske barn
Annonse
- Fortsatt er fedme et større problem i både England og USA. Men også norske barn sliter med vekta. Blant åtte- og niåringer er mellom 16-18 prosent overvektige, sier Kolsgaard.
- “Stor & sterk” prosjektet har tilbud for barn helt ned til tre års alderen. Vi har ikke undersøkt om fedmen har en sammenheng med hvor mye mor jobber. Men mitt bestemte inntrykk er at barn som er i barnehage ikke blir mer overvektige.
- Jeg tror barnehagen i mange tilfeller bidrar til en sunnere livsstil. Det kan selvsagt være at barnehagetilbudet er mangelfullt i England, sier Kolsgaard.
Hun understreker at hun ikke kjenner engelske samfunnsforhold godt nok til å trekke sikre konklusjoner.